‘Φέτος, θα αρχίσω άσκηση’
‘Φέτος, θα χάσω όλο αυτό το περιττό βάρος’
‘Φέτος, θα φροντίσω καλύτερα τον εαυτό μου‘
Για πολλούς ανθρώπους, το κομμάτι της άσκησης αποτελεί θέμα ‘αποφάσεων της νέας χρονιάς (new year’s resolutions αγγλιστί). Ρώτα όποιον γυμναστή θέλεις. Είναι ένα φαινόμενο που θα σου πουν ότι το βλέπουν ΚΑΘΕ Ιανουάριο. Μέσα στη χαρά και στις καλές προθέσεις, οι άνθρωποι μπαίνουν στο γυμναστήριο, έτοιμοι να αρχίσουν νέες, υγιέστερες ζωές. Και αυτό μόνο κακό δεν είναι, το να αναπτύξεις θετικές για την υγεία σου συνήθειες. Μερικοί από τους επίδοξους ‘resolutioners’ καταφέρνουν να σχηματίσουν νέες συνήθειες, ενώ οι περισσότεροι, πάνω στις 2-3 εβδομάδες χάνουν το βλέμμα από τους στόχους και επανέρχονται στις παλιές, ανθυγιεινές τους συνήθειες.
Αν το 2018 θέλεις να είναι για σένα πιο υγιεινή χρονιά, κράτα αυτήν την επιθυμία δυνατή για όλο το έτος. Οι νέες συνήθειες δεν ‘κατοχυρώνονται’ εν μία νυκτί ούτε μέσα σε λίγες μέρες, πρέπει να είσαι συνεπής και να τα δουλεύεις όλα συνέχεια. Παρακάτω θα σου πούμε τα δικά μας new year’s resolutions για έναν πιο healthy χρόνο.
- Κάνε ό,τι σου αρέσει.
Υπάρχει μία αρχή στην επιστήμη της άσκησης που λέγεται FITTE (Frequency = Συχνότητα, Intensity = Ένταση, Time = Διάρκεια και Enjoyment = Απόλαυση). H απόλαυση είναι ίσως η πιο σημαντική μεταβλητή για να παραμείνεις συνεπής στους fitness στόχους σου. Αν σ’ αρέσει το τέννις, γράψου σε τέννις, αν σ’ αρέσει η Zumba, βρες ένα καλό ομαδικό. Κάνε ό,τι θα σε κάνει να κινηθείς. Επειδή ξέρεις ότι το τρέξιμο ή το κολύμπι είναι τρομερές καρδιαναπνευστικές δραστηριότητες δεν σημαίνει ότι ντε και καλά πρέπει να τις κάνεις, αν δεν θέλεις. Και αυτό, γιατί μόνο αν σ’ αρέσει αυτό που κάνεις έχεις πιθανότητες να το συνεχίσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα απαιτεί προσπάθεια, αλλά άλλο να κουράζεσαι για κάτι που σου αρέσει γενικά, παρά να νιώθεις ότι ‘βασανίζεσαι’, χωρίς να καταλαβαίνεις γιατί.
- Θέσε επιτεύξιμους στόχους και βραχυπρόθεσμους.
Αντί να βάζεις έναν τεράστιο στόχο πάνω από το κεφάλι σου, σπάσε τον σε μικρότερους. Αυτό ισχύει σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Δεν μπορείς να τρέξεις μαραθώνιο αν πρώτα δεν έχεις τρέξει σταδιακά τα 5km, τα 10km, τον Ημιμαραθώνιο.
- Να μοιράζεσαι τους στόχους σου με ανθρώπους στη ζωή σου.
Το να λες στους άλλους την πρόοδό σου, όχι μόνο μπορεί να σε βοηθήσει στο να μείνεις συνεπής (κανείς δεν θέλει να πει μετά από λίγο στους φίλους του ότι τελικά τα παράτησε), αλλά θα σε εμπνεύσει παραπάνω. Και, ίσως κι εσύ με τη σειρά σου, καταφέρεις να εμπνεύσεις και τους γύρω σου, feeling ακόμα πιο όμορφο
- Το λίγο είναι καλύτερο από το καθόλου.
Ακόμα και 30 λεπτά να έχεις στη διάθεσή σου να ασκηθείς, είναι σούπερ. Δεν χρειάζεται να νιώθεις ότι έχεις κενό πάντα 2 ώρες, αφού και μόνο με 20 λεπτά άσκησης την ημέρα αποκομίζεις οφέλη για την υγεία σου.
- Είναι φυσιολογικό να έχεις λίγο άγχος, αλλά μην το αφήνεις να σε σταματάει.
Οι άνθρωποι συχνά φοβούνται να δοκιμάσουν κάτι καινούριο, κάτι εντελώς νορμάλ. Αξιοποίησε τον γυμναστή σου, τον Instructor, μάθε πληροφορίες για τη δραστηριότητα που ξεκινάς και να θυμάσαι ότι κανένας δεν περιμένει να ‘τα κάνεις όλα’ από τα πρώτα μαθήματα. Επίσης, οι περισσότερες δραστηριότητες στη γυμναστική απαιτούν εκπαίδευση, από το πώς να σηκώνεις τα βάρη, πώς να εκτελείς τις κινήσεις στη yoga, πώς να κρατάς το σώμα σου σε διάφορες ασκήσεις κλπ. Μη διστάζεις να ρωτάς και, αν χρειαστεί, κάνε μερικά personal training sessions.
Πηγή: psychcentral.com
Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach