Είχες αναρωτηθεί αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την αντίληψη της εικόνας του σώματος;
Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας τραβάει η όλο και αυξανόμενη ενασχόληση εφήβων και ενηλίκων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μία από τις άμεσες επιδράσεις τους είναι στην αντίληψη της εικόνας σώματος και του αντίκτυπου που έχουν στις διατροφικές διαταραχές.
Τι εννοούμε ‘’εικόνα σώματος’’;
Μπορεί να οριστεί ως οι σκέψεις, οι αντιλήψεις και τα συναισθήματα του ατόμου για το σώμα του.
Έχει περίπου εκτιμηθεί πως περίπου το 50% των έφηβων κοριτσιών είναι δυσαρεστημένα με το σώμα τους, μια διαδικασία που ξεκινά από την ηλικία μόλις των 6 ετών. Αυτή η δυσαρέσκεια μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος, μείωση αυτόεκτίμησης και στις διατροφικές διαταραχές.
Κύριοι παράγοντες
Ο χρόνος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Φαίνεται πως ο όλο και αυξανόμενος χρόνος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με: αυξημένη επιτήρηση του σώματος, ενίσχυση της πεποίθησης πως το ιδανικό σώμα είναι το λεπτό σώμα, γίνονται ολοένα και πιο συχνές οι συγκρίσεις, αύξηση της αίσθησης του ανικανοποίητου για το σώμα στα κορίτσια.
Οι ‘’φίλοι’’ στο Facebook
Πιθανόν, τα προφίλ με αυξημένο αριθμό διαδικτυακών φίλων σχετίζεται με: αυξημένη επιτήρηση του σώματος,
κλίση προς την απόκτηση αδύνατου σώματος, υιοθέτηση προτύπων ομορφιάς και διαιτητικών συμπεριφοράς.
Βασικές διεργασίες
Τόσο κορίτσια όσο και οι γυναίκες έχουν την τάση να οικειοποιούνται τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς που προάγουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, υποκύπτοντας στο να τα συγκρίνουν με τον εαυτό τους. Παράλληλα, η αντικειμενοποίηση του ατόμου και η αυξημένη επιτήρηση του σώματος αυξάνουν τη δυσαρέσκεια για την εικόνα του σώματος και για τις διατροφικές διαταραχές. Όλα τα παραπάνω προάγονται από την αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Φύλο
Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, πιο ευάλωτες είναι οι γυναίκες στη δράση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο οι άνδρες και οι έφηβοι όσο πιο συχνά χρησιμοποιούν τέτοιου περιεχομένου σελίδες στο διαδίκτυο τόσο πιο συχνά είναι δυσαρεστημένοι από την εικόνα του σώματος τους και αυξάνουν τις πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωποι με τις διατροφικές διαταραχές.
Λοιπόν, μιας και το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και όπως μπορεί να καταλάβει κανείς από τα παραπάνω προωθείται: η εξιδανίκευση του ‘’αδύνατου’’ σώματος, η δυσαρέσκεια με το σώμα τους και η ιδέα της σύγκρισης. Με αποτέλεσμα, μεγάλος αριθμός των κοριτσιών όταν θα είναι νεαρές ενήλικες να είναι πιο πιθανό να γίνουν ένα από τα θύματα των διατροφικών διαταραχών, κατάσταση στην οποία αρχίζουν να μυούνται και τα αγόρια.
Μήπως τελικά πρέπει να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε για τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;
Πηγή: nutrinews.gr
Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου