Η προσοχή στην ανάπαυση και την αποκατάσταση θα σας βοηθήσει να χτίσετε δύναμη και να παραμείνετε χωρίς τραυματισμούς.

Να παίρνετε πάντα μία ημέρα ανάπαυσης (τουλάχιστον) την εβδομάδα.
Όλοι οι δρομείς είναι διαφορετικοί και οι ανάγκες σας για ξεκούραση και αποκατάσταση θα ποικίλλουν ανάλογα με το γενικό άγχος της ζωής που έχετε. Το σώμα μας δεν καταγράφει χιλιόμετρα ή ενδιαφέρεται για τα δεδομένα του χρονομετρητή – αλλά συσσωρεύει άγχος. Αυτό περιλαμβάνει ψυχικό και συναισθηματικό στρες, οπότε αν έχετε πολλά πράγματα στη ζωή σας, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο χρόνο αποκατάστασης.

Όταν έχετε αμφιβολίες, ξεκουραστείτε. Εάν τα σημάδια πιθανού τραυματισμού επιμείνουν μετά από τρεις ημέρες, ζητήστε ιατρική γνώμη.

Τρεις ημέρες είναι συχνά αρκετός χρόνος για να ξεκουραστείτε. Μέχρι την τρίτη μέρα, πιθανότατα θα έχετε μπορείτε να βάλετε τα παπούτσια σας και να βγείτε πάλι έξω να τρέξετε.

Σε έναν σκληρό αγώνα, σπρώχνουμε το σώμα μας σε λειτουργία υπεραντιστάθμισης. Αυτός μπορεί να είναι ένας φανταστικός τρόπος για να φτάσετε στα υψηλότερα κλιμάκια της φυσικής κατάστασης, αλλά μια εξαιρετική προσπάθεια περιλαμβάνει την κατάλληλη ανάκαμψη.

Όταν τρέχουμε πολύ πιο σκληρά από το συνηθισμένο, το σώμα μας παθαίνει λίγο σοκ: η προπόνηση υπεραντιστάθμισης είναι η πράξη της δραματικής αύξησης του προπονητικού σας φόρτου για σύντομο χρονικό διάστημα. Φροντίστε να έχετε ολόκληρες μέρες άδεια, να τρώτε πολλά θρεπτικά τρόφιμα (το σώμα σας χρειάζεται καύσιμα για να ανακάμψει) και να επιστρέψετε στην προπόνηση με ήπιες δραστηριότητες ή εύκολα τρεξίματα.


Πηγή: runningmagazine.ca