Όλοι ξέρουμε πως οι πιο συνηθισμένοι τρόποι να προσθέσουμε άλιπη πρωτεΐνη σε μια σαλάτα, για να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τη διατροφική της αξία είναι να προσθέσουμε είτε κοτόπουλο, είτε τόνο. Και, σίγουρα, αυτά τα δύο είναι πολύ νόστιμα και ταιριάζουν πρακτικά σε κάθε πιάτο, αλλά μετά από λίγο καιρό θα αρχίσουμε να θέλουμε και κάτι διαφορετικό. Ας δούμε λοιπόν μερικές εναλλακτικές επιλογές για να γεμίσουμε τη σαλάτα μας με πολύτιμη πρωτεΐνη.
Σαρδέλες σε κονσέρβα
Μία κονσέρβα με σαρδέλες περιέχει 17 ολόκληρα γραμμάρια πρωτεΐνης, όπως και το ¼ της καθημερινής μας ανάγκης σε ασβέστιο. Και ο θησαυρός τους δεν σταματά εκεί. Αυτά τα ψάρια είναι γεμάτα με τα πολύτιμα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου μας, όπως και του δέρματός μας, με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Αν δεν σου αρέσει η γεύση τους απευθείας από την κονσέρβα, μπορείς να τις ψήσεις για λίγη ώρα.
Φακές
Μισή κούπα φακές περιέχει 10 γραμμάρια πρωτεΐνης, όπως και έξι γραμμάρια φυτικών ινών. Και μαζί με αυτά, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, κάτι που τις καθιστά από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Μπορείς να τις βρεις ήδη μαγειρεμένες, σε κονσέρβα, ή να τις φτιάξεις μόνος σου και να τις στραγγίσεις.
Σφιχτά αυγά
Ένα μεγάλο βρασμένο αυγό περιέχει 6 περίπου γραμμάρια πρωτεΐνης με τον κρόκο του. Για να φτιάξεις ένα τέλειο dressing σαλάτας με βάση το αυγό, ψιλόκοψε τα βρασμένα αυγά και ανακάτεψέ τα με χούμους, γουακαμόλε ή ταχίνι. Ή, αν σου αρέσει η απλότητα, απλώς κόψε το αυγό και πρόσθεσέ το στη σαλάτα σας. Σε κάθε περίπτωση, η γεύση του είναι τέλεια.
Κατεψυγμένες γαρίδες
Άλλη μια εύκολη και γρήγορη εναλλακτική για θαλασσινό φαγητό. Οι γαρίδες περιέχουν εξαιρετικά λίγες θερμίδες, αλλά μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, όπως και σελήνιο, χολίνη, βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και χαλκό. Ξέπλυνε τις γαρίδες, βράσε τις, και είναι έτοιμες για τη σαλάτα σου.
Άπαχος κιμάς γαλοπούλας
Και όμως, δεν είναι ανάγκη να έχεις τον κιμά γαλοπούλας μόνο για να φτιάχνεις υγιεινά μπιφτέκια. Είναι επίσης πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη στη σαλάτα σου. Μια μερίδα από αυτόν τον σχετικά άπαχο κιμά περιέχει 15 γραμμάρια πρωτεΐνης και ταιριάζει πολύ καλά με σαλάτες που περιέχουν αβοκάντο. Σώταρε τον κιμά με υγιεινά μπαχαρικά, για ακόμα πιο νόστιμη γεύση!
Πηγή: iatronet.gr