Ό,τι και να κάνεις πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα σταυροκοπιούνται και θα σε γλωσσοτρώνε για την απόφασή σου να συνεχίσεις να τρέχεις αντί να την αράξεις στον καναπέ σου. Παρακάτω ακολουθούν μερικοί από τους πιο κλασικούς μύθους που διαδίδουν οι… «καταστροφολόγοι»!

Μύθος: Αν δεν έτρεχες πριν την εγκυμοσύνη, τώρα δεν είναι η ώρα να το ξεκινήσεις.

Πραγματικότητα: Η εγκυμοσύνη είναι η ιδανική στιγμή να ξεκινήσεις να κινείσαι. Αν ξεκινάς τώρα, το περπάτημα-τρέξιμο είναι ένας τέλειος τρόπος να αρχίσεις και δεν είναι καθόλου επικίνδυνο. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η έλλειψη δραστηριότητας που οδηγεί σε περιττό βάρος, υψηλή αρτηριακή πίεση, πιασίματα και πόνους, όπως και μεγαλύτερες πιθανότητες για καισαρική ή διαβήτη εγκυμοσύνης.

Μύθος: Το τρέξιμο αυξάνει την πρόωρη διακοπή της εγκυμοσύνης και τον κίνδυνο για θνησιγονία ή περιγεννητική θνησιμότητα.

Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυξάνεται κάπως η πιθανότητα αποβολής, θνησιγονίας ή περιγεννητικού θανάτου. Αντιθέτως η άσκηση βελτιώνει την ανάπτυξη του πλακούντα και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Μύθος: Πράγματα όπως η ενδυνάμωση και η προπόνηση με βάρη κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να τραυματίσουν τις αρθρώσεις γιατί οι ορμόνες τις εγκυμοσύνης (relaxin) κάνουν τους συνδέσμους πιο χαλαρούς, οπότε κινδυνεύεις περισσότερο με τραυματισμό.

Πραγματικότητα: Το ότι η αύξηση αυτής της ορμόνης, «Relaxin», αυξάνει την πιθανότητα τραυματισμού είναι απλά μια θεωρία. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες έρευνες ότι αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού, αν και ακούγεται λογικό. Αλλά έτσι και αλλιώς δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις ρεκόρ στα βάρη, βάζοντας όλη σου την δύναμη. Μπορείς να διαβεβαιώσεις τους δικού σου ότι δεν σηκώνεις φορτηγά στην προπόνηση.
Να θυμάσαι ότι όταν έρθει το μωρό, πρέπει να μπορείς να είσαι δυνατή, και η ενδυνάμωση είναι ο καλύτερος τρόπος να ετοιμαστείς. Ένα πρόγραμμα 12 εβδομάδων σε 32 έγκυες γυναίκες που ποτέ δεν έκαναν οποιαδήποτε ενδυνάμωση πιο πριν, κατά μια μελέτη, αύξησε την δύναμή τους κατά 36%, με μόλις 2 προπονήσεις την εβδομάδα. Δεν είχαν τραυματισμούς και η πίεσή τους δεν αυξήθηκε. Όταν μάλιστα υιοθέτησαν και σωστές μεθόδους αναπνοής, οι όποιες ήπιες παρενέργειες όπως πονοκέφαλος, ζαλάδα ή πόνος στην λεκάνη, υποχώρησαν.

Μύθος: Αν είσαι ιδιαίτερα αθλητική, πρέπει να κόψεις την ένταση στην προπόνηση. Αλλιώς αν τρέξεις πολύ δυνατά θα υπερθερμανθείς και θα στερήσεις από το παιδί οξυγόνο.

Πραγματικότητα: Είναι φυσικό το ότι θα πρέπει να κόψεις σταδιακά την ένταση. Δεν πρόκειται εξάλλου να κάνεις κάποιο ατομικό ρεκόρ στους επόμενους 9 μήνες, οπότε δεν θα πρέπει να κάνεις υψηλής έντασης διαλλειματικές τώρα. Αλλά το να διατηρήσεις την προπόνησή σου είναι οκ, με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου. Το σώμα σου έχει συνηθίσει στο στρες της άσκησης, οπότε το «μέσο» για εσένα και τον μεταβολισμό σου είναι μια κατάσταση που περιλαμβάνει άσκηση. Αν αυτό σταματήσει απότομα κινδυνεύεις περισσότερο με την αύξηση βάρους, μειωμένη φυσική κατάσταση και μην ιδανική ανάπτυξη του εμβρύου.

Μύθος: Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να τρέχεις κατά την εγκυμοσύνη. Το τράνταγμα μπορεί να προκαλέσει αποβολή.

Πραγματικότητα: Εφόσον δεν έχεις πόνους, ενοχλήσεις ή αλλαγές στις αρθρώσεις, το τρέξιμο κατά την εγκυμοσύνη είναι μια χαρά. Το μωρό έχει αρκετή απορρόφηση κραδασμών στο αμνιωτικό υγρό και δεν μπορεί να πάθει κάτι. Οι διάφοροι σύνδεσμοι μπορεί να περιορίσουν τον ρυθμό, τον βηματισμό και την ικανότητα να κρατάς την ταχύτητα για αρκετή απόσταση. Οπότε να ακούς το σώμα σου, το να γίνεις πιο αργή είναι φυσιολογικό, και θα συμβεί.

Μύθος: Δεν πρέπει να κάνει κοιλιακούς. Το να κάθεσαι ίσια στην πλάτη σου, μπορεί να συμπιέσει τις διάφορες φλέβες και να εμποδίσει την τροφοδοσία με οξυγόνο στον πλακούντα.

Πραγματικότητα: Θα χρειαστείς ένα δυνατό κορμό, και το να κάνεις ασκήσει Kegel δεν αρκεί. Είναι αλήθεια ότι θα πρέπει μάλλον να αφήσεις τα «ροκανίσματα», τα οποία δεν είναι και πολύ αποτελεσματικά, και αντί για αυτό δοκίμασε άλλες ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού, όπως «πλάγια σανίδα».


Πηγή: runnersworld.com

Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος