Αποτελεί ίσως θέμα taboo κι ενώ απασχολεί πολλούς δρομείς (και ακόμα περισσότερες γυναίκες δρομείς), δε συζητιέται ιδιαίτερα
Η διάρροια του δρομέα χαρακτηρίζεται από συχνές, χαλαρές κινήσεις τους εντέρου κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το τρέξιμο. Εμφανίζεται συχνότερα σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων.
Η αιτία της διάρροιας δεν είναι ξεκάθαρη. Παράγοντες που μπορεί να οδηγούν εκεί είναι ο φυσικός “συνωστισμός” των οργάνων, η μειωμένη ροή αίματος στα έντερα, αλλαγές στην έκκριση εντερικών ορμονών και το άγχος-στρες πριν τον αγώνα. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το φαγητό κινείται σε γρήγορους ρυθμούς μέσα στα έντερα των αθλητών πάνω στην προπόνηση.
Απλές διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της διάρροιας του δρομέα:
- Τουλάχιστον μία μέρα πριν το τρέξιμο, περιόρισε ή απόφυγε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και τροφές που παράγουν αέρια, όπως τα φασόλια, τα δημητριακά τύπου bran, τα φρούτα και οι σαλάτες. Αν τρέχεις καθημερινά, κάνε πειράματα για να βρεις ένα ανεκτό επίπεδο του οργανισμού σου σε φυτικές ίνες. Αλλιώς, απλώς φάε αυτές τις τροφές μετά το τρέξιμό σου.
- Τουλάχιστον μια μέρα πριν το τρέξιμο, περιόρισε ή απόφυγε τις γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες είναι οι σακχαρο-αλκοόλες που εμπεριέχονται συνήθως σε καραμέλες χωρίς ζάχαρη, τσίχλες και παγωτό.
- Για τρεις με έξι ώρες πριν τρέξεις, περιόρισε ή απόφυγε την καφεΐνη και τροφές με λίπος.
- Για τουλάχιστον δύο ώρες πριν το τρέξιμο, μην φας τίποτα γενικά.
- Πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά το τρέξιμο, πιες άφθονα υγρά. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια. Απόφυγε τα ζεστά υγρά, όμως, τα οποία επιταχύνουν την είσοδο της τροφής στον πεπτικό σωλήνα.
- Ενώ τρέχεις, πρόσεχε τη λήψη ενεργειακών gel και energy bars. Σε μερικούς ανθρώπους, αυτά τα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν διάρροια.
- Αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, προτίμησε γαλακτομικά προϊόντα με μειωμένη λακτόζη ή χωρίς λακτόζη.
Επίσης, φόρεσε άνετα ρούχα, όταν τρέχεις. Τα ρούχα που είναι πάρα πολύ σφιχτά γύρω από την περιοχή της μέσης και της κοιλιάς ίσως σε ζορίζουν και μπορούν να οδηγήσουν σε διάρροια. Μέχρι να βελτιωθεί το θέμα με τη διάρροια ίσως θα έπρεπε να μειώσεις την ένταση ή την απόσταση στα τρεξίματά σου. Έπειτα σταδιακά αύξησε τη δραστηριότητά σου, όσο σε αφήνουν τα συμπτώματα. Αν αυτές οι συμβουλές δε σε βοηθούν, συμβουλέψου το γιατρό σου.
Πηγή: mayoclinic.org
Eπιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, running coach