Οι λέξεις «κέτο»- κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους, αλλά γνωρίζεις πραγματικά τι σημαίνουν;
Το πρώτο συνθετικό των λέξεων αυτών είναι «κέτο» και προέρχεται από τη λέξη κετόνη, μια συγκεκριμένη ουσία που παράγεται στο σώμα σου όταν καίγεται λίπος αντί για υδατάνθρακες. Ας το πάρουμε από την αρχή, το σώμα σου προτιμάει να καίει γλυκόζη για να παράγει ενέργεια. Όμως, όταν δεν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη γλυκόζη, τότε είναι το λίπος το επόμενο διαθέσιμο «καύσιμο». Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κέτωση. Οι κετόνες βρίσκονται στην κυκλοφορία του αίματος και χρησιμοποιούνται τόσο από τους ιστούς όσο και από τους μύες για το σκοπό αυτό.
Κέτωση vs. Κετοξέωση
Η κέτωση δηλώνει απλά την παρουσία κετωνών στο αίμα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε: περιόδους αλλαγής στο διατροφικό σου πρότυπο, στην εγκυμοσύνη ή λόγω υπερκατανάλωσης αλκοόλ.
Η κέτωση είναι η φυσιολογική απάντηση του οργανισμού όταν το άτομο που αρχικά είχε μια ισορροπημένη διατροφή ξεκινήσει την αποχή από το φαγητό ή περιορίσει πολύ αυστηρά τις θερμίδες ή την πρόσληψη υδατανθράκων. Η κέτωση στο σώμα συμβαίνει όταν μπει σε φάση λοιμού.
Η κετοξέωση συμβαίνει όταν τα επίπεδα των κετονών στο αίμα είναι τόσο υψηλά που κάνουν το περιβάλλον pH αρκετά όξινο.
Το φαινόμενο της κετοξέωσης είναι συχνό στους διαβητικούς (κυρίως τύπου 1) και συμβαίνει όταν δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα ινσουλίνης. Αυτό ενδεχομένως, μπορεί να οδηγήσει σε διαβητικό κώμα ή ακόμα και σε θάνατο, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία.
Η ινσουλίνη πρακτικά βοηθά στην μεταφορά της γλυκόζης που βρίσκεται στο αίμα στα κύτταρα και τους ιστούς. Οι διαβητικοί λοιπόν επειδή δεν έχουν επαρκή ποσότητα ινσουλίνης στο σώμα τους, πρέπει να κάνουν ενέσεις. Έτσι, εν τέλει, όταν δεν έχουν αρκετή ποσότητα ινσουλίνης ώστε τα κύτταρα να την αξιοποιήσουν, τότε αρχίζει να διασπά κετόνες για καύσιμο.
Αιτίες και Συμπτώματα κετοξέωσης
Η διαβητική κετοξέωση μπορεί να οφείλεται είτε σε αρρύθμιστο διαβήτη ή σε κάποια οξεία ασθένεια, όπως η μόλυνση ή η καρδιακή προσβολή.
Τα συμπτώματα της κετοξέωσης είναι παρόμοια με εκείνα του διαβήτη. Πιθανόν, να αισθάνεσαι δίψα, ξηροστομία, συχνοουρία, υπεργλυκαιμία και υψηλά επίπεδα κετονών στα ούρα. Μερικά ακόμα είναι: ναυτία, εμετός, κόπωση μέχρι και κώμα.
Θεραπεία κετοξέωσης
Όταν τα επίπεδα των κετονών στα ούρα είναι υψηλά, τότε πολύ πιθανό να χρειάζεσαι επιπλέον ποσότητα ινσουλίνης και επαρκή ποσότητα υγρών χωρίς σάκχαρα, μιας και όταν οι κετόνες δεν μπορούν να αποβληθούν τότε μπορεί να οδηγηθείς σε αφυδάτωση.
Συγγραφέας: Lainey Younkin
Πηγή: health.com
Μετάφραση – Eπιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. στην Κλινική Διατροφή & εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475