Ήρθε ο καιρός για τους κουραμπιέδες, το μυρωδάτο, λατρεμένο γλυκό των Χριστουγέννων! Όπως κάθε χρόνο έτσι και τώρα ανυπομονείς να μυρίσει το σπίτι κουραμπιέδες και μελομακάρονα.
Παραδοσιακά, οι κουραμπιέδες φτιάχνονται με μπόλικο βούτυρο. Μια πολύ απλή και γρήγορη συνταγή για αφράτους και μυρωδάτους κουραμπιέδες χωρίς βούτυρο, αλλά με αραβοσιτέλαιο και λευκό κρασί.
Το κρασί και τα πολλά αμύγδαλα που περιέχουν τους προσδίδουν πολύ ωραίο άρωμα και γεμάτη γεύση. Ναι, τους λείπει αυτή η πλούσια μυρωδιά του βουτύρου, αλλά είναι εξίσου γευστικοί και, μην ξεχνάς, με πολύ λιγότερες θερμίδες! Είναι ιδανικοί για όσους, για λόγους υγείας, αποφεύγουν το πολύ βούτυρο, αλλά και για όσους νηστεύουν.
Κουραμπιέδες χωρίς βούτυρο (νηστίσιμοι)
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 35-40 λεπτά
Μερίδες: 45-50 κομμάτια
Υλικά:
- 2 ¾ φλυτζάνια αραβοσιτέλαιο
- 1 ½ φλυτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- ¼ κουταλάκι άρωμα βανίλιας
- 7 κουταλιές ζάχαρη άχνη (για τη ζύμη)
- 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 350 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
- 600-700 γρ. περίπου ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)
- ανθόνερο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Χτύπα στο μίξερ το αραβοσιτέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Πρόσθέσε το κρασί και ανακάτεψε ξανά. Ρίξε λίγο-λίγο το αλεύρι και τη βανίλια. Ζύμωσε μέχρι να μην χρειαστεί άλλο αλεύρι. Μπορεί να μη το πάρει όλο. Τέλος, ρίξε τα αμύγδαλα και τα ενσωματώνεις στη ζύμη.
Πλάσε τους κουραμπιέδες σε ό,τι μέγεθος θέλεις και με τα χέρια, ή με φορμάκια, δώσε τους το σχήμα που επιθυμείς. Ψήσε τους σε προθερμασμένο φούρνο τους 180 °C, σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, για 35-40 λεπτά, έως ότου ροδίσουν. Προαιρετικά, μπορείς να τους ραντίσεις με λίγο ανθόνερο όταν είναι ακόμα λίγο χλιαροί.
Όταν οι κουραμπιέδες κρυώσουν, τους πασπαλίζεις με την ζάχαρη άχνη. Αποθήκευσε τους σε δοχείο που κλείνει.
[Η συνταγή για τους νηστίσιμους κουραμπιέδες είναι προσαρμοσμένη από το βιβλίο «Οψοποιών Μαγγανείαι ήγουν Καλογηρική Μαγειρική», του Αρχιμ. Δοσιθέου, Έκδοσις Ιεράς Μονής Τατάρνης]
Πηγή: Bostanistas.gr