Τι έχει να πει η επιστήμη;

Για πολλούς, ένα μικρό σνακ που σε ικανοποιεί είναι βασικό κομμάτι της βραδινής σου ρουτίνας. Λίγα κράκερς με τυρί ή ένα μπολ με δημητριακά πριν κοιμηθείς βοηθάει το στομάχι σου να μην είναι άδειο.

Την ίδια ώρα, έχεις σίγουρα ακούσει να σε προειδοποιούν να μην φας τίποτα το βράδυ, επειδή θα επιβααρύνεις τη διαδικασία της πέψης, του ύπνου ή του σωματικού βάρους. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η επίδραση του φαγητού πριν κοιμηθείς στην υγεία σου.

Φαγητό πριν τον ύπνο και πέψη

Μπορεί το σώμα μας να είναι εξαιρετικά ικανό τόσο να κοιμάται όσο και να πέπτει – όμως για πολλούς ανθρώπους δεν είναι ότι ιδανικό.

Ανάμεσα στο στομάχι και στον οισοφάγο, υπάρχει ένας μυς ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας. Μερικές φορές η βαλβίδα μένει ανοιχτή, επιτρέποντας το περιεχόμενο του στομάχου και των υγρών της πέψης γυρνούν προς τα πίσω και προκαλούν ενόχληση στον οισοφάγο. Αυτή η ενοχλητική αίσθηση καψίματος στο λαιμό και στο στήθος είναι γνωστή ως οισοφαγική παλινδρόμηση.

Το κάψιμο μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου της σίτισης και της στάσης σώματος. Με άλλα λόγια,  το πρόβλημα είναι όταν ξαπλώνεις οριζόντια με γεμάτο στομάχι. Όλοι μπορεί να τύχει να νιώθουν αυτό το κάψιμο, αλλά αν το έχεις περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα τότε λέγεται γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος.

Άλλος κίνδυνος είναι η δυσπεψία, κοινώς γνωστό ως αναστατωμένο στομάχι. Υπάρχει μια σειρά από συμπτώματα – όπως πόνος στο στομάχι, ναυτία, ενόχληση στο στομάχι, φούσκωμα, κάψιμο – τα οποία συχνά οφείλονται στο ότι έφαγες υπερβολικά γρήγορα ή παραπάνω από όσο ήθελες ή κατανάλωσες τρόφιμα λιπαρά ή πικάντικα ή ήπιες αρκετά ροφήματα με καφεΐνη, αλκοόλ είτε ανθρακικό.

Αν βιώνεις περιστασιακά ή χρόνια παλινδρόμηση γαστρικών υγρών ή δυσπεψία το να φας ένα μεγάλο γεύμα πριν κοιμηθείς μπορεί να σου χειροτερέψει τα υπάρχοντα συμπτώματα. Για αυτό, ιδανικά, θα μπορούσες να αποφύγεις το φαγητό αργά τη νύχτα και να περιμένεις 2 ή 3 ώρες να ξαπλώσεις αφότου φας.

Να θυμάσαι ότι το μέγεθος και το τι θα φας παίζει ρόλο αν έχεις ξανά περάσει τέτοια ζητήματα. Τα μεγαλύτερα γεύματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο να τα πέψεις σε σχέση με τα ελαφριά σνακ και είναι πιο πιθανό να βιώσεις ΓΟΠΝ ή δυσπεψία. Μερικά τρόφιμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να γίνει η πέψη τους, όπως αυτά που περιέχουν φυτικές ίνες ή λιπαρά. Τα πικάντικα και τα όξινα τρόφιμα μπορούν επίσης να επιταχύνει την δυσπεψία.

Φαγητό πριν τον ύπνο και πέψη

Αν συχνά τρως την ώρα που πλησιάζει να κοιμηθείς πιθανότατα να μην έχεις και τον πιο ευχάριστο ύπνο. Η κύρια ανησυχία είναι ότι η άνοδος του γαστρικού οξέος, μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Η αίσθηση ότι είσαι τόσο χορτάτος μπορεί να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου σου.

Φυσικά, αν δεν έχεις θέμα με τον ύπνο δεν έχεις και λόγο να αλλάξεις τις νυχτερινές σου συνήθειες. Αν βέβαια έχεις χτίσει μια συνήθεια, τότε αυτή σηματοδοτεί τον οργανισμό σου και τον προετοιμάζει για το νυχτερινό ύπνο. Επίσης, να θυμάσαι ότι υπάρχουν άπειρα πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο σου – την πρόσληψη καφεΐνης, την άσκηση, το άγχος. Κράτησε ένα ημερολόγιο ύπνου για να δεις τη σχέση με τις συνήθειες σου.

Φαγητό πριν τον ύπνο και σωματικό βάρος

Σε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physiology & Behavior το 2018 κατέληξε να δείχνει ότι υπάρχουν μερικά αποτελέσματα ότι η ώρα που τρώμε έχει αντίκτυπο στο βάρος και στη μεταβολική λειτουργία. Πιο συγκεκριμένα, το νυχτερινό φαγητό συνδέεται με μεταβολική δυσλειτουργία και το φαγητό κατά της διάρκειας της ημέρας μπορεί είτε να μην έχει καμία είτε θετική επίδραση.

Μια θεωρία είναι ότι η αλλαγή στην κατανάλωση θερμίδων η οποία ρυθμίζει το μεταβολισμό. Θεωρητικά, το σώμα μας όταν είναι ξύπνιο χρειάζεται φαγητό που είναι εν κινήσει και το βράδυ όχι – αλλά δεν παύει να είναι μόνο μια θεωρία. Αλλά, δεν παύει να είναι μια θεωρία. Υπάρχει βέβαια ανάγκη για περισσότερη έρευνα, συμπεριλαμβανομένου καλύτερο ερευνητικό σχεδιασμό.

Τι ξέρουμε στα σίγουρα; Ακόμα και αν υπάρχει μια σχέση, είναι ένα κομμάτι στο πολυσύνθετο παζλ της υγείας, του μεταβολισμού και του βάρους. Μεγαλύτερη σημασία έχει η διατροφική αξία και η ποσότητα του φαγητού που θα φας, ανεξαρτήτως της ώρα της ημέρας.

Κάτι άλλο που μπορούμε να πούμε με 100% σιγουριά: Ανεξαρτήτως της τροπής που θα πάρει το βάρος σου, δεν είναι αυτός ο μόνο δείκτης για την υγεία σου.

Έτσι στο τέλος της ημέρας – κυριολεκτικά – πολύ πιθανόν αν φας κάτι πριν κοιμηθείς θα κοιμηθείς καλά. Αν έχεις προβλήματα δυσπεψίας, καψίματος ή ποιότητας ύπνου, τότε καλό είναι να κολλήσεις σε μερικές οδηγίες: κάνε μικρά γεύματα και σνακ, απέφυγε γεύματα που είναι υπερβολικά πλούσια σε φυτικές ίνες, λιπαρά, πικάντικά ή όξινα και μην είναι πολύ κοντινό στην ώρα που θα κοιμηθείς. Αν τα συμπτώματα συνεχίζονται, καλό είναι να μιλήσεις με το γιατρό ή το διαιτολόγο σου.


Πηγή: self.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και το Life Coaching, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475