Το 80% των συσκευασμένων τροφίμων περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, κάτι που το κάνει εξαιρετικά δύσκολο να τα αποφύγεις!

Η ζάχαρη είναι συστατικό που προσδίδει γεύση εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε τρόφιμα που περιμένεις όπως είναι τα αρτοπαρασκευάσματα. Ωστόσο, το κακό είναι ότι υπάρχει και σε τρόφιμα που δε το φαντάζεσαι, κάνοντας τα πιο νόστιμα και θα εξασφαλίσουν την δημοφιλία τους.

Όταν καταναλώνουμε ζάχαρη, τότε τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου ενεργοποιούνται και έτσι εσύ νιώθεις χαρούμενος. Η ουσία που απελευθερώνεται λέγεται ντοπαμίνη και σου προσφέρει την αίσθηση ευχαρίστησης. Όμως η ζάχαρη μπορεί να γίνει πολύ εθιστική.

Έτσι αν προσπαθήσεις να κόψεις τη ζάχαρη, σιγουρέψου ότι δεν σαμποτάρεις την προσπάθεια σου καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε κρυμμένα σάκχαρα.

Tip: Όταν κάποιο τελειώνει σε -οζη είναι σάκχαρο.

1.Σάλτσες και dressing

Ένα τυπικά αλμυρό τρόφιμο δεν περιμένεις να είναι γεμάτο ζάχαρη, αλλά οι σος για ζυμαρικά είναι ένα από αυτά τα προϊόντα και για αυτό καλόν είναι να αποφεύγεις τη συστηματική κατανάλωσή τους.

Αυτό συμβαίνει με τρόφιμα όπως η ketchup, η BBQ σος και τα έτοιμα ντρέσινγκ για σαλάτες.

2.Κονσερβοποιημένα λαχανικά

Ναι θα εκπλαγείς αν διαβάσεις την ετικέτα σε κονσέρβες με φασόλια, μπιζέλια, ντομάτες και άλλα.

Χρησιμοποιείται εκεί για να δώσει γεύση και να παρατείνει το χρόνο ζωής τους. Επειδή μπορεί να αναγράφει τη λέξη οργανική δεν σημαίνει ότι είναι και χωρίς ζάχαρη!

3.Προϊόντα διαίτης

Εδώ πρόκειται για ένα καλοστημένο κόλπο του marketing.

Τυπικά ‘υγιεινά’ τρόφιμα όπως είναι οι μπάρες δημητριακών, στην πραγματικότητα μπορεί να κρύβουν αρκετή ζάχαρη. Τρόφιμα χωρίς λίπος ή άλλα που δείχνουν υγιεινά, στην ουσία τους αφαίρεσαν το λίπος και πρόσθεσαν στη θέση του κάποιο άλλο.

Αν διαβάσεις την ετικέτα τους, η ζάχαρη θα είναι ένα από αυτά.

4.Δημητριακά πρωινού

Πολλά δημητριακά είναι γεμάτα ζάχαρη. Το ανοιχτό χρώμα τους και η γλυκιά τους γεύση, θα σε πείσουν.

Μερικά μοιάζουν σούπερ υγιεινά, αλλά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από μια φέτα κέικ.

Σιγουρέψου ότι δεν ξεκινάς τη μέρα σου, εκτοξεύοντας τα επίπεδα γλυκόζης σου στα ύψη.

5.Ρύζι στο σούσι

Από πολλούς θεωρείται ως μια πολύ safe επιλογή, αλλά επίσης περιέχει σάκχαρα.

Για να το φτιάξεις χρειάζεται να προσθέσεις ζάχαρη στη συνταγή – κάτι που δεν το γνωρίζουν πολλοί.

6.Ψωμί

Πολλά ψωμιά και ιδιαίτερα εκείνα που είναι με λευκό αλεύρι έχουν πρόσθετα σάκχαρα. Οι επεξεργασμένες, ‘’πιο υγιεινές’’ εκδοχές μαύρων ψωμιών μπορεί επίσης να είναι γεμάτες σάκχαρα και να είναι ισάξια με τα λευκά ψωμιά.

Στόχευσε να περιέχουν 4 γρ. απλών σακχάρων στα 100 γρ.

Εναλλακτικά, δες στο φούρνο της γειτονιάς σου για μια καλύτερη επιλογή ή φτιάξτο μόνος σου!

7.Αποξηραμένα φρούτα και smoothies

Τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα, τη φρουκτόζη. Όταν είναι αποξηραμένα η ζάχαρη συμπυκνώνεται, έτσι καταλήγει να έχει τελική αυξημένη συγκέντρωση πριν το φας.

Τα smoothies είναι η επιτομή του υγιεινού τρόπου ζωής, αλλά εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε παγίδες ζάχαρης, ειδικά αυτά που είναι έτοιμα συσκευασμένα. Τα smoothies των φρούτων είναι πολύ υψηλά σε φρουκτόζη και οι φυτικές ίνες είναι συντετριμμένες, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν ως φράγμα για να μειώσουν τον ρυθμό απορρόφησης.

 Tip for Smoothie-Lovers:

Όταν αγοράζεις ή φτιάχνεις smoothies, επέλεξε για 2/3 λαχανικά και 1/3 φρούτων.

Μερικά νούμερα που πρέπει να θυμάσαι, όταν διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων είναι:

1 γρ. ζάχαρης αποδίδει 4 θερμίδες

4 γρ. ζάχαρης αντιστοιχεί σε 1 κ.γλ. ζάχαρης/1 κύβος ζάχαρης

Να θυμάσαι, το πιο σημαντικό από όλα είναι η ισορροπία! Δεν έχει να κάνει με τον αποκλεισμό τροφίμων από την δίαιτα σου, αλλά να έχεις την επίγνωση και το μέτρο στο μυαλό σου.

Πηγή: runtastic.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και το Life Coaching, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475