Οι διατροφικές ανάγκες των καπνιστών λόγω του οξειδωτικού στρες διαφέρουν σημαντικά από εκείνες αυτών που δεν καπνίζουν. Χαρακτηριστικά:

Βιταμίνη C

Σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, οι καπνιστές χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη C για να διατηρήσουν σταθερό απόθεμα στο σώμα. Η βιταμίνη C είναι κυρίαρχο αντιοξειδωτικό στο αίμα και από την άλλη οι ελεύθερες ρίζες που υπάρχουν στον καπνό μειώνουν το απόθεμα της.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι υψηλά ασταθή μόρια που αλληλεπιδρούν με σταθερά μόρια και προκαλούν βλάβη. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι καπνιστές έχουν μειωμένα επίπεδα στο αίμα σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Για το γενικό πληθυσμό η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη για τους άνδρες ηλικίας 19 και άνω είναι 90 mg και για τις γυναίκες του ίδιου ηλικιακού γκρουπ 75 mg. Όμως, οι ανάγκες των καπνιστών λόγω του οξειδωτικού στρες τους κάνει να χρειάζονται επιπλέον 35 mg ημερησίως.

Βιταμίνη Β12

Ο καπνός του τσιγάρου φαίνεται ότι επηρεάζει το μεταβολισμό και την αποβολή της Β12. Ακόμα οι καπνιστές έχουν μειωμένα επίπεδα στο αίμα και υψηλότερη απέκκριση στα ούρα σε σχέση με τους μη καπνίζοντες.

Για το γενικό πληθυσμό η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη για τους άνδρες και τις γυναίκες ηλικίας 19 και άνω είναι 2,4 mcg. Όμως, οι καπνιστές χρειάζονται παραπάνω.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή και αποθηκεύεται τόσο στο συκώτι όσο και στο λιπώδη ιστό. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αναγκαίο να την προσλαμβάνεις κάθε μέρα αλλά θα πρέπει να διατηρείς το απόθεμα της στον οργανισμό. Έχει προστατευτικό ρόλο στον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά και τη γήρανση, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών των πνευμόνων λόγω του καπνίσματος.

Όπως συνέβαινε και με τη βιταμίνη C, οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε σχέση με τους μη καπνιστές χωρίς ωστόσο να πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο απο 400 ΙU ημερησίως.

Καροτενοειδή (Βιταμίνη Α)

Οι καπνιστές λόγω των αυξημένων ελευθέρων ριζών χρειάζονται μια διατροφή πλούσια σε φυτοχημικά – όπως είναι τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή – λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής λειτουργίας τους. Μπορείς να τα βρεις σε τρόφιμα όπως: κίτρινα, κόκκινα, πορτοκαλί και σκούρα πράσινα λαχανικά (καλαμπόκι, κολοκύθα, σπανάκι, καρότα, κόκκινες πιπεριές, ντομάτες) και σε πράσινα, πορτοκαλί ή κόκκινα φρούτα (πορτοκάλια, φράουλες, μάνγκο και παπάγια).


Πηγή: Livestrong.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου