Πολύ πιθανό να έχεις δει τη διατροφική μαγιά να φιγουράρει σε πολλές συνταγές. Ας δούμε αν αξίζει να την εντάξεις στη διατροφή σου και με ποιον τρόπο.

Είναι θεμέλιο της vegan διατροφής

Αυτές οι χρυσές νιφάδες ή σκόνη φτιάχνεται από έναν τύπο μαγιάς που ανήκει στην ίδια οικογένεια με εκείνη που χρησιμοποιείται στα αρτοπαρασκευάσματα, χωρίς να υπάρχει ζωντανή μαγιά στο τελικό προϊόν. Τα κύτταρα της μαγιάς αναπτύσσονται με τη βοήθεια των σακχάρων, όπως είναι εκείνα στη μελάσα ή στα παντζάρια και στη συνέχεια απενεργοποιούνται από τη θερμότητα, τη ξήρανση και το τεμάχισμα. Η εμπλουτισμένη διατροφική μαγιά είναι η πιο κοινώς χρησιμοποιούμενη μορφή, μιας και περιέχει επιπρόσθετα θρεπτικά συστατικά. Αυτό το θρεπτικό vegan, ελεύθερο γλουτένης προϊόν προσθέτει γεύση, χρώμα και «τυρένια» αίσθηση σε πληθώρα πιάτων χωρίς την ανάγκη χρήσης γαλακτοκομικών.

Η διατροφική μαγιά είναι εξαιρετικά θρεπτική

2 κουταλιές της σούπας διατροφικής μαγιά αποδίδουν 40 θερμίδες, καθόλου λίπος, 20 mg νατρίου (1% της μέγιστης συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης), 3 γραμμάρια υδατανθράκων εκ των οποίων τα 2 γραμμάρια είναι φυτικές ίνες, 5 γραμμάρια πρωτεΐνης και σημαντικά ποσοστά βιταμινών του συμπλέγματος Β. Πιο συγκεκριμένα καλύπτει πάνω από το 90% των ημερήσιων αναγκών σε φυλικό οξύ, πάνω από το 200% σε νιασίνη, περισσότερο από το 400% σε βιταμίνη Β6 και ριβοφλαβίνη, πάνω από 500% της θειαμίνης και περισσότερο από το 600% σε βιταμίνη Β12.

Η διατροφική μαγιά είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Β12 για όσους ακολουθούν τη vegan διατροφή.

Η διατροφική μαγιά υποστηρίζει την συνολική υγεία

Χάρη στην υψηλή ποιότητας πρωτεΐνης και βιταμινών του συμπλέγματος Β που υποστηρίζουν τα υγιή μαλλιά, δέρμα και τα νύχια. Από την άλλη, οι φυτικές ίνες που περιέχει προάγει την γαστρεντερική υγεία. Ακόμα, περιέχει β – γλυκάνη, ένας είδος φυτικών ινών που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και την οστική πυκνότητα, μειώνουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση με πιθανή άμεση συνέπεια και την μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου.

Η διατροφική μαγιά επίσης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μικρές ποσότητες μετάλλων, όπως κάλιο, σίδηρο, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Έχει πολλές χρήσεις

Πολλοί την παρομοιάζουν με την παρμεζάνα. Μπορείς να γαρνίρεις με αυτή τα ποπ κορν σου, τις σαλάτες, τα ψητά λαχανικά και τις ψητές πατάτες. Μπορείς επίσης να την προσθέσεις στα smoothies σου ή σαν συστατικό σε σάλτσες, σούπες και dressing.


Πηγή: health.com

Μετάφραση – Eπιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. στην Κλινική Διατροφή & εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475