Προσπαθείς να χάσεις βάρος και αγωνίζεσαι να δεις αποτελέσματα; Αν έχεις φτάσει σε πλατό, τότε υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να το ξεπεράσεις. Αλλά πρώτα υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις.
Το σωματικό βάρος και το λίπος δεν είναι το ίδιο.
Το νούμερο στη ζυγαριά μπορεί να μην αλλάζει πολύ, καθώς καις λίπος και χτίζεις μυϊκή μάζα, αλλάζοντας η συνολική σύσταση του σώματος σου. Επιπλέον, μιας και η μυϊκή μάζα είναι πιο βαριά από το λίπος, πιθανότατα αυτό μπορεί να μην αντανακλάται στο νούμερο της ζυγαριά. Για αυτό κιόλας ο πιο αξιόπιστος τρόπος είναι η λιπομέτρηση για να μάθεις αναλυτικά τη σύσταση του σώματος σου.
Το βάρος δεν είναι δείκτης του επιπέδου ευεξίας.
Υπάρχουν άνθρωποι που με διαφορετικά σωματότυπα παραμένουν υγιείς και fit. Αν θες να ανιχνεύσεις τις αθλητικές σου ικανότητες, δούλεψε πάνω στο κομμάτι τις άσκησης και βελτίωσε τα αποτελέσματα.
Δες εδώ 3 tips για να χάσεις λίπος
Μερικές βελτιώσεις που μπορείς να κάνεις, αφού πρώτα αναρωτηθείς:
Είναι ο ύπνος σου ποιοτικός;
Ο ύπνος είναι ένα κομμάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι υποτιμούν είναι ένας από τους σημαντικότερους. Όταν κοιμάσαι, το σώμα σου παράγει ορμόνες που βοηθούν στην αποκατάσταση, επιδιόρθωση και στην καύση του λίπους.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική ορμονική λειτουργία, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα επίπεδα ενέργειας και την ικανότητα σου να επιλέξεις πιο υγιεινά τρόφιμα. Ήσουν ποτέ κουρασμένος και ένιωθες πιο έντονες τις λιγούρες σου;
Η λύση:
Πήγαινε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα. Η ιδανική ώρα για να κοιμηθείς είναι στις 10 το βράδυ, μιας και τότε το σώμα σου αρχίζει να εκκρίνει ορμόνες που ρυθμίζουν τον ύπνο σου. Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, προσπάθησε 30 λεπτά πριν κοιμηθείς για να κλείσεις το κινητό, τον υπολογιστή σου και όλα τα social media, φτιάξε μια κούπα καφέ και απλά ξεκουράσου. Μερικές φορές, το να πετύχεις τις 8 ώρες ύπνου δεν είναι εφικτό, αλλά κάνε το καλύτερο που μπορείς. Κάνε δώρο στον εαυτό σου το κλειστό ξυπνητήρι, αλλά μην το παρακάνεις! Προσπάθησε να μείνεις όμως όσο πιο πιστός στο πρόγραμμα μπορείς.
Έχεις πραγματική επίγνωση πόσο τρως;
Η απώλεια βάρους στην πιο απλή μορφή της αφορά την δαπάνη περισσότερων θερμίδων από όσων προσλαμβάνεις. Αν τρως παραπάνω το σώμα σου μετατρέπει τις επιπλέον θερμίδες σε σωματικό λίπος. Όμως, αν τρως πολύ λίγο τότε το σώμα σου μπαίνει σε mode επιβίωσης και κρατά λίπος προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του περιβάλλοντος. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν είναι εύκολο να πετύχεις τους στόχους απώλειας λίπους.
Η λύση:
Προσπάθησε να κρατήσεις ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων για να έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα τι τρως.
Είσαι αρκετά δραστήριος;
Μπορεί να γυμνάζεσαι 5 μέρες την εβδομάδα για 1 ώρα τη μέρα, αλλά τι συμβαίνει με τις άλλες 23 ώρες; Οι περισσότεροι που γυμνάζονται συστηματικά τείνουν να έχουν καθιστική καθημερινότητα λόγω της δουλειάς γραφείου.
Η λύση:
Ανίχνευσε τα επίπεδα δραστηριότητας σου. Προσπάθησε να εξασφαλίσεις ότι κυμαίνεσαι μεταξύ 6.000 – 8.000 βήματα ημερησίως σε μια νορμάλ μέρα και μην μετράς τον αριθμό των workouts.
Είσαι συνεπής;
Όσον αφορά την απώλεια βάρους, η συνέπεια είναι πραγματικά το κλειδί της επιτυχίας. Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν το πρόγραμμα γυμναστικής και προπόνησης για μερικές εβδομάδες και μετά το εγκαταλείπουν. Το «Από Δευτέρα..» είναι το μότο πολλών. Αυτή όμως δεν είναι μια βιώσιμη προσέγγιση.
Η λύση:
Μην είσαι σκληρός με τον εαυτό σου. Κάνε το καλύτερο που μπορείς κάθε μέρα.
Πηγή: runtastic.com
Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. στην Κλινική Διατροφή & εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475