Φέτος, αντί να βάλεις ατομικούς στόχους, μπείτε στο παιχνίδι οικογενειακώς για να μην ξεχαστούν στην πορεία!

Ένας από τους πιο συνηθισμένους στόχους με την αρχή της νέας χρονιάς είναι το αδυνάτισμα και δεν είναι περίεργο αν σκεφτείς πόσες δίαιτες διαφημίζονται συνεχώς, υποσχόμενες θεαματικές αλλαγές. Ωστόσο, μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Psychologist, δείχνει ότι το να κάνεις δίαιτα μόνο για να χάσεις βάρος είναι μάταιο, αφού λίγοι είναι εκείνοι που διατηρούν την απώλεια και δε σε καθιστά απαραίτητα και πιο υγιή.

Στην πραγματικότητα, το να βρίσκεσαι σε δίαιτα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου μπορεί να σε οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών και συνεχή ανησυχία για το νούμερο που λέει η ζυγαριά σου. Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι αν το παιδί σου σε βλέπει διαρκώς να προσέχεις τη διατροφή σου με μοναδικό κίνητρο την απώλεια κιλών, πιθανόν θα οδηγηθεί και εκείνο σε έναν τέτοιο άσκοπο αγώνα.

Αντί να κάνεις δίαιτα, θα πρέπει να σκέφτεσαι πως θα αλλάξεις συμπεριφορά, ώστε να έχεις μια πιο υγιή ζωή. Σκέψου μήπως υιοθετήσετε όλοι μαζί τις παρακάτω αλλαγές αυτή τη χρονιά:

1.Βρες μια ώρα εβδομαδιαίως που θα προγραμματίζετε όλοι μαζί τα γεύματά σας

Το πρώτο βήμα για να τρώτε όλοι μαζί είναι να έχετε πρόγραμμα. Δε χρειάζεται να έχεις στο τραπέζι σου κάτι εξεζητημένο για να θεωρηθεί δείπνο, μπορεί να είναι απλά τα ζυμαρικά σου με μια σαλάτα ή κοτόπουλο ψητό στο φούρνο.

Το να προγραμματίζετε οικογενειακώς τα γεύματα σας δε βοηθά μόνο στο να κατανοήσετε τις προτιμήσεις του καθενός σας, αλλά παράλληλα αυξάνει και τις πιθανότητες να καταναλωθεί το φαγητό.

Βρείτε μια στιγμή μέσα στην εβδομάδα που θα κάτσετε όλοι μαζί και βρείτε το μενού της εβδομάδας. Κάθε μέλος της οικογένειας θα γράφει σε ένα χαρτί τι θα ήθελε να φάει την εβδομάδα που έρχεται. Κάθε γεύμα τυπικά περιλαμβάνει:

  • την κύρια πηγή πρωτεΐνης και
  • έπειτα τα λαχανικά και
  • τα αμυλούχα τρόφιμα, παραδείγματος χάριν μακαρόνια με κεφτεδάκια και σαλάτα.

Γίνε δημιουργικός και δώσε στον καθένα ένα χαρτί διαφορετικού χρώματος. Αν μπορείς να το κάνετε εβδομαδιαίως, θα ήταν ιδανικό, διαφορετικά κάν’το όσο πιο συχνά μπορείτε.

2.Κατανάλωνε τα γεύματα πιο συνειδητά.

Όλοι έχουμε ένα εσωτερικό ρυθμιστικό σύστημα. Όταν πεινάς, μπορείς να αναγνωρίσεις το αίσθημα από το θόρυβο που κάνει το στόμαχι σου. Υπάρχουν οι μέρες που είσαι πνιγμένος και έτσι συχνά καταλήγεις να αγνοείς αυτά τα σημάδια, όπως επίσης μπορεί να περάσεις και στην αντίπερα όχθη και να μην αναγνωρίζεις πότε είσαι ικανοποιημένος. Αφιέρωσε χρόνο στα γεύματα σου και προσπάθησε να απομακρύνεις κάθε είδους αντιπερισπασμό – τηλεόραση, emails, κινητό.

Όταν εστιάζεις στο φαγητό που έχεις μπροστά σου, δίνεις τη δυνατότητα στο μυαλό και στο σώμα σου να ικανοποιηθεί. Ίσως αυτό να είναι κάτι που δεν μπορείς να το κάνεις με κάθε σου γεύμα, αλλά διάλεξε ένα γεύμα το μεσημεριανό είτε το βραδινό σου όπου θα το τρως αργά και πιο συνειδητά.

3.Να τρώτε πιο συχνά όλοι μαζί.

Τα οικογενειακά γεύματα σημαίνουν πολλά περισσότερα από φαγητό. Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ έδειξε ότι τα παιδιά κάνουν καλύτερες επιλογές και έχουν καλύτερη κοινωνική συμπεριφορά όταν περνούν περισσότερη ώρα στο τραπέζι μαζί με την οικογένεια τους.

Μπορεί να είναι δύσκολο να είναι όλη η οικογένεια μαζί για φαγητό, αλλά αξίζει μια προσπάθεια αφού τα οφέλη θα είναι πολλά περισσότερα για όλους.

Οικογενειακό γεύμα (πρωινό – μεσημεριανό – βραδινό) θεωρείται όταν μαζί με το παιδί βρίσκεται είτε ο ένας γονιός ή αυτός που το προσέχει. Αν είναι αδύνατον αυτό να συμβαίνει καθημερινά, προσπάθησε να οργανώνεις ένα ή δύο γεύματα την εβδομάδα. Ο σχεδιασμός των γευμάτων μπορεί να κάνει πιο εφικτά τα οικογενειακά γεύματα.

4.Περάστε περισσότερη ώρα στη φύση.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Stanford έδειξε ότι όσο περισσότερη ώρα αφιερώνει κανείς στη φύση τόσο περισσότερα θετικά οφέλη αποκομίζει η ψυχική του υγεία. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το μέρος του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη είναι λιγότερο ενεργό μετά από 90 λεπτά περπατήματος στη φύση. Η ψυχική υγεία αποτελεί σημαντικό κομμάτι τόσο της υγείας συνολικά όσο και της ευεξίας και κατέχει σημαντικό ρόλο μαζί με τον ύπνο και τις υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.

Μια βόλτα στο δάσος πιθανότατα έχει θετικό αντίκτυπο στην ευξία κάθε μέλους της οικογένειας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό κάθε Σαββατοκύριακο, πιθανόν να είναι πιο εύκολο να οργανώσεις μια φορά το μήνα μια βόλτα στη φύση ή με τα ποδήλατα.

5.Αποδοχή του σώματος και θετικός σχολιασμός του.

Όταν τα παιδιά ακούνε παράπονα ή αρνητικά σχόλια σχετικά με το σώμα τους ή το σώμα των άλλων, είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις και για το δικό τους. Σε μια κοινωνία που κυριαρχεί η κουλτούρα για ανάγκη αλλαγής του σώματος, είσαι σα γονιός η μεγαλύτερη ελπίδα για τα παιδιά σου προκειμένου να αποδεχτούν το σώμα τους.

Τα χαρακτηριστικά του σώματός σου αποτελούν μέρος του ποιος είσαι, την κληρονομιά και τη μοναδικότητα σου. Βάλε στόχο αυτή τη χρονιά να γιορτάσεις όλα όσα μπορεί να κάνει το σώμα σου. Απέκτησε θετική στάση απέναντι του λέγοντας ότι “Όλα τα σώματα είναι καλά σώματα” και “Η μοναδικότητα είναι αυτή που θα με κάνει να ξεχωρίσω”.

Όταν έχεις αρνητικές σκέψεις για το σώμα το δικό σου ή των άλλων, προσπάθησε να τις αντικαταστήσεις με ευγνωμοσύνη. Δώσε λίγο παραπάνω αγάπη στον εαυτό σου και υποστήριξε έτσι την αποδοχή του σώματος σου και μετέδωσε την και στους άλλους. Άλλος τρόπος είναι για να υποστηρίξεις την αποδοχή του σώματος να κάνεις το σπίτι σου ένα μέρος όπου τα αρνητικά σχόλια δεν έχουν θέση.

Αυτή τη χρονιά, προσπάθησε να υιοθετήσεις συμπεριφορές που θα σας κάνουν οικογενειακώς πιο δυνατούς, υγιείς και ευτυχισμένους για μια ζωή.


Πηγή: usnews.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Τηλ. 6984515475, email: maria.mentzelou@hotmail.com