Η φλεγμονή είναι πάντα ένα σημαντικό θέμα. Γνωρίζεις ότι όποιο τρόφιμο είναι φρέσκο και ανεπεξέργαστο – όπως τα μούρα, το ελαιόλαδο, ο σολομός και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά – μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής. Δεν είναι μυστικό ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει την υγεία και έχει συσχετιστεί με πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης, η κατάθλιψη, η αρθρίτιδα και το Alzheimer.

Υπάρχει ένα πλήθος τροφίμων που ευθύνονται για την αύξηση της φλεγμονής και η ζάχαρη είναι ένα από τα συστατικά που αγγίζουν την κορυφή. Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια χαμηλού βαθμού φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει χρόνιες ασθένειες.

Υπάρχουν 4 συγκεκριμένοι μηχανισμοί με τους οποίους προκαλεί βλάβη:

  • Όταν η πρωτεΐνη ή το λίπος συνδέεται με τη ζάχαρη, τα αποτελέσματα είναι η οι επιβλαβής ενώσεις που ονομάζονται Προϊόντα Τελικής Γλυκοζυλίωσης. Η υπερβολική πρόσληψη αυτών μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή.
  • Η διαπερατότητα του εντέρου αυξάνεται, αυτό επιτρέπει στα βακτήρια και σε άλλα αντιφλεγμονώδη μόρια να εισέλθουν πιο εύκολα στο σώμα.
  • Η ζάχαρη και άλλα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν την LDL – χοληστερόλη, η οποία αυξάνει την C – αντιδρώσα πρωτεΐνη. Αυτό έχει φανεί να προκαλεί φλεγμονή.
  • Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει την αύξηση βάρους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποθήκευση του πλεονάζοντος λίπους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ινσουλινοαντίσταση. Το αποτέλεσμα; Μάντεψε: Φλεγμονή.

Για να βγεις λοιπόν από το φαύλο κύκλο που είδες παραπάνω μπορεί να γίνει με το να κόψεις τα γλυκά. Βέβαια εύκολο είναι στα λόγια, ας δούμε και στην πράξη. Το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις πως η ζάχαρη δεν βρίσκεται μόνο γλυκά και στα αναψυκτικά, αλλά και σε τρόφιμα που δε το φανταζόσουν, όπως: σος, ντρέσινγκ, γιαούρτια και «υγιεινά» τρόφιμα (μπάρες δημητριακών και δημητριακά πρωινού).

Μάθε εδώ σε ποια τρόφιμα που δεν φανταζόσουν είναι πλούσια σε ζάχαρη.

Πώς μπορείς να το αποφύγεις; Το κλειδί είναι η εκπαίδευση για την ημερήσια πρόσληψης σακχάρων και η εύρεση κατάλληλων υποκατάστατων.

Πρώτο βήμα είναι η ανάγνωση των ετικετών τροφίμων και να διατηρήσεις την πρόσληψη των πρόσθετων σακχάρων σε λιγότερο από 10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Δεύτερον αντικατέστησε τη ζάχαρη με φυσικά υποκατάστατα όπως είναι η στέβια για να μην νιώθεις ότι στερείσαι.

Με ένα κλικ ανακάλυψε τι ισχύει για τα γλυκαντικά.


Πηγή: health.com

Eπιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. στην Κλινική Διατροφή & εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475