Η δουλειά από το σπίτι είναι πλέον μια νέα καθημερινότητα στην εποχή του κορωνοϊού. Τώρα πια σε αυτή την εκτός συνηθισμένης σου ρουτίνα έχεις συνεχή πρόσβαση στο φαγητό και το να μην υποκύψεις μπορεί να σου δημιουργήσει μεγαλύτερο άγχος.
Βάλε πρόγραμμα στα γεύματα σου
Για να προλάβεις το να τρως χωρίς συνειδητοποίηση, βάλε ένα πρόγραμμα αυτό θα σε μπορέσει να ρυθμίσεις τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, τις ορμόνες της πείνας, την πνευματική και σωματική ενέργεια, την πεπτική υγεία μέχρι και τον κύκλο του ύπνου σου. Δοκίμασε να φας πρωινό μέσα σε μια ώρα από την πρώτη ώρα που έχεις ξυπνήσει και στόχευσε είτε για 3 γεύματα ημερησίως ή 3 γεύματα και 1 σνακ που απέχουν μεταξύ τους 4 – 5 ώρες.
Σιγουρέψου ότι τα γεύματα σου είναι διατροφικά ισορροπημένα
Αντί να διαλέγεις τα τρόφιμα τυχαία, σκέψου στρατηγικά τα συστατικά του γεύματος σου. Σε κάθε σου πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό συμπεριέλαβε σύνθετους υδατάνθρακες, άπαχη πρωτεΐνη και καλά λιπαρά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σου σύστημα.
Για παράδειγμα αντί για ένα μεγάλο μπολ με δημητριακά και χυμό διάλεξε ένα smoothie με κατεψυγμένα ή φρέσκα πράσινα λαχανικά, γάλα ή γιαούρτι, λίγο άλειμμα ξηρών καρπών και φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα.
Ξανασκέψου τι πίνεις
Κράτησε ένα μπουκάλι νερό δίπλα σου και γενικά προσπάθησε να το καταναλώνεις στη διάρκεια της. Απέφυγε τα αναψυκτικά με ζάχαρη. Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να εξασθενίσει το ανοσοποιητικό.
Αν πίνεις αλκοόλ, προσπάθησε να καταναλώνεις 1 ή 2 ποτήρια ημερησίως. Μην ξεχνάς φυσικά ότι το αλκοόλ έχει θερμίδες και μπορεί να αυξήσει την όρεξη και να μειώσει τους περιορισμούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού.
Μάθε τις διαφορές μεταξύ της συναισθηματικής και βιολογικής πείνας
Σε αυτούς τους στρεσογόνους καιρούς, μπορεί να γίνει δύσκολο να αναγνωρίσεις αν είσαι πραγματικά πεινασμένος – που σημαίνει ότι το σώμα σου χρειάζεται τροφή – ή αν το μυαλό σου ζητάει φαγητό ως μέσο για να συνδεθεί ή να αποσυνδεθεί από τα συναισθήματά σου. Αυτό που θα σε βοηθήσει είναι να έρθεις σε επαφή με το σώμα σου. Η σωματική πείνα έχει σωματική συμπτώματα, όπως το ελαφρύ γουργούρισμα.
Αν έχεις φάει ένα ισορροπημένο γεύμα και το στομάχι σου είναι γεμάτο και νιώθεις ακόμα να πεινάς, τότε πιθανότατα να νιώθεις άγχος ή μοναξιά. Αν μπορέσεις να σταματήσεις και μπορέσεις να κάνεις τη διαφορά, αντιμετώπισε το συναίσθημα σου με τρόπους που δεν περιλαμβάνουν το φαγητό. Όταν, επίσης, πρόκειται να φας κάντο χωρίς αντιπερισπασμούς και ακούγοντας το σώμα σου. Σταμάτα να τρως όταν είσαι χορτάτος, αλλά όχι να έχεις χορτάσει απόλυτα και κράτησε το υπόλοιπο γεύμα για το επόμενο γεύμα.
Φάε συνειδητά
Φυσικά δεν είναι ρεαλιστικό να ξεχάσεις τα γλυκά μια για πάντα και δεν είναι απαραίτητο. Απόλαυσε τα αγαπημένα σου καλούδια, αλλά κάντο με τρόπο συνειδητό και όχι τυχαίο. Για παράδειγμα, αν θες να φας ένα ή δυο μπισκότα μετά το μεσημεριανό, μείωσε την ποσότητα των υδατανθράκων στο γεύμα σου για να μείνει χώρος για τους υδατάνθρακες των cookies.
Δεν έχουν όλα να κάνουν με τη στέρηση, αλλά με την ισορροπία και την χαρούμενη διάθεση. Να απολαμβάνεις κάθε μπουκιά.
Πηγή: health.com
Eπιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. στην Κλινική Διατροφή & εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475