1.Υπερβολική νηστεία
16:8, 5:2 – Όποια παραλλαγή και αν επιλέξεις, οι δίαιτες νηστείας, ή η εξάσκηση του περιορισμού λήψης τροφής μετά από μια συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα ή να τρώει μέρα παρά μέρα τράβηξε αρκετά την προσοχή αυτή τη χρονιά. Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι πρακτική για όλους – και ίσως φτάσει να γίνει και επικίνδυνη.
Η λήψη τροφής για μόνο λίγες ώρες ή καθόλου για μερικές μέρες δεν είναι φυσιολογικό. Η υπερβολική νηστεία μπορεί να έχει επιρροή σωματική, συναισθηματική και κοινωνική. Είναι δύσκολο να έχεις να βγεις για βραδινό με το φίλο σου – αλλά εσύ μόλις να έχεις τελειώσει το φαγητό της μέρας; Ακόμα, δε υπάρχουν μακροπρόθεσμα ερευνητικά δεδομένα.
2.Δίαιτα του φιδιού
Περιλαμβάνει την ιδέα της διαλειμματικής νηστείας σε μια πιο ακραία εκδοχή, ενθαρρύνοντάς σε να τρως το ελάχιστο για δυο ώρες ημερησίως. Η δημιουργός αυτής της διατροφής δεν είναι ένας επαγγελματίας υγείας ώστε να μπορεί να δώσει διατροφικές συμβουλές.
Αυτό το μοτίβο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες υγείας, όπως είναι ο υποσιτισμός. Μιας και ο οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως σωματικού βάρους μπορεί να είναι δυσθρεπτικός, εάν μέρα με τη μέρα δεν λαμβάνεις την επαρκή ποσότητα ζωτικών θρεπτικών συστατικών. Οι άνθρωποι δεν είναι φίδια και για κανένα λόγο δεν πρέπει να μιμείσαι τέτοια διατροφικά μοτίβα.
3.Κετογονική διατροφή
Keto fans περιμένετε ένα λεπτό. Είναι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πιθανότατα δεν έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την υγεία.
Για να θεωρηθεί μια δίαιτα επιτυχημένη για τους περισσότερους σημαίνει μια μεγάλη αρχική μείωση του σωματικού βάρους – αλλά η επιτυχία της κετογονικής διατροφής δεν έχει τίποτα να κάνει με τη συνολική υγεία. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για το ότι δουλεύει σε βάθος χρόνου.
Στη πραγματικότητα, ο αποκλεισμός των υδατανθράκων που μεταφράζεται στα αμυλούχα λαχανικά και στα δημητριακά ολικής αλέσεως δεν είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για την απώλεια βάρους. Η αφαίρεση ολόκληρων ομάδων τροφίμων – και μάλιστα απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου – επηρεάζει τη λήψη τροφής. Αν θες να έχεις μια βιώσιμη απώλεια κιλών, είναι σημαντικό να καταναλώνεις ποικιλία τροφίμων και να μην περιορίζεις τον εαυτό σου τόσο πολύ.
4.Δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες
Μπορεί να άκουσες τα challenges για αποκλεισμό υδατανθράκων και ζάχαρης, όμως οι υδατάνθρακες είναι το κύριο καύσιμο του οργανισμού. Το σώμα σου μπορεί να επηρεαστεί αρκετά από τη διακοπή των υδατανθράκων, μιας τόσο ο εγκέφαλος όσο και οι μύες δεν λειτουργούν βέλτιστα χωρίς γλυκόζη. Το 2020 μακάρι να μάθεις τη διαφορά ανάμεσα στα διαφορετικά είδη υδατανθράκων
5.Δίαιτα ελεύθερης γλουτένης (η οποία δεν χρειάζεται για ιατρικούς λόγους)
Μερικοί άνθρωποι – που πάσχουν από δυσανοχή στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη – χρειάζεται απαραιτήτως να αποφύγουν τη γλουτένη επειδή στην αντίθετη περίπτωση το σώμα τους θα αντιδράσει άσχημα. Για τους υπόλοιπους, όμως, δεν είναι καλή ιδέα να ακολουθήσουν μια διατροφή ελεύθερης γλουτένης.
Πλέον, και μόνο στην υποψία ότι η γλουτένη είναι καλά ανεκτή, την κόβουν. Αυτή η δίαιτα όχι μόνο οδηγεί στη διακοπή μιας μεγάλης σειράς τροφίμων που περιέχουν γλουτένη, αλλά και σε μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο ζωής σου. Αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο εκτός εάν φυσικά πρέπει να το κάνεις για ιατρικούς λόγους.
6.Αποτοξίνωση με χυμούς
Το σώμα σου χρειάζεται πολύ περισσότερα από υγρά για να χάσεις βάρος. Αυτή η τεχνική δεν είναι βιώσιμη για την απώλεια βάρους, μιας και μπορεί στο τέλος να κάνει περισσότερο κακό από ότι καλό. Η αφαίρεση των στερεών τροφών από τη διατροφή σου, μειώνει τη θερμική επίδραση των τροφών κατά τη διάρκεια της πέψης. Αυτό στο τέλος, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του μεταβολισμού και συνεπώς να μην έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Πηγή: health.com
Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και το Life Coaching, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475