Το ήξερες ότι οι διατροφικές συστάσεις προτείνουν την κατανάλωση τουλάχιστον 226 γρ. ψαριού εβδομαδιαίως; Πρόβλημα για πολλούς είναι ότι δεν γνωρίζουν πώς να το αγοράσουν ή να το μαγειρέψουν, καταλήγοντας έτσι να το αποφεύγουν. Η πληθώρα όμως των πλεονεκτημάτων για την υγεία σου, δε σε έχουν πείσει ακόμα για να του δώσεις μια ακόμα ευκαιρία; Να 5 λόγοι που κάθε δρομέας θα πρέπει να τρώει περισσότερο ψάρι.

1.Κάνει καλό στην καρδιά σου

Το ψάρι κάνει τόσο καλό σε σημείο που η American Heart Association να το συστήνει ως πυλώνα του πιάτου σου τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Είναι πηγή άπαχης πρωτεΐνης, πλούσιο σε καλά λιπαρά, βιταμίνη D και αντιοξειδωτικά – ο τέλειος συνδυασμός θρεπτικών συστατικών για να προστατέψει την καρδιά σου από κάθε βλάβη. Γεγονός είναι ότι τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο ψάρι μπορούν να:

  • μειώσουν τον κίνδυνο για αρρυθμίες,
  • μειώσουν τα τριγλυκερίδια και την αρτηριακή πίεση και
  • επιβραδύνουν την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας.

2.Προστατεύει το δέρμα σου

Ως δρομέας, πιθανόν περνάς περισσότερη ώρα έξω σε προπονήσεις από ότι οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν. Τους καλοκαιρινούς μήνες, αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείς (ξανά και ξανά) το αντηλιακό σου, αλλά αυτό που δεν περίμενες να ακούσεις είναι ότι το ψάρι μπορεί να σε προστατεύει από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου. Μπορεί να μην είναι υποκατάστατο για το αντηλιακό σου, αλλά θα σου δώσει μια έξτρα προστασία. Επιπλέον, άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ψαριού μπορεί να εξαφανίσει τα σημάδια γήρανσης.

3.Είναι πεντανόστιμο και έχει πολλές χρήσεις

Αν δεν είσαι και πολύ φαν του ψαριού, αποδέξου την πρόκληση να βγεις από τη ζώνη ασφαλείας σου και δώσε του άλλη μία ευκαιρία. Όταν το έχεις ετοιμάσει σωστά, το ψάρι μπορεί να είναι ένα απλό και νόστιμο με πολλές χρήσεις συστατικό που μπορείς να το εντάξεις είτε σε πικάντικα πιάτα, είτε σε μια πολύχρωμη σαλάτα είτε σε ένα pasta bowl. Πιο απλή λύση είναι να το μαρινάρεις και να το ψήσεις στο φούρνο, ακόμα μπορείς να το σοτάρεις αρχικά σε ένα τηγάνι και έπειτα να το ψήσεις κλέβοντας έτσι τις εντυπώσεις από ένα τραπέζι. Αν δε θες να βγεις εκτός προϋπολογισμού, το κατεψυγμένο ψάρι ή κάποια κονσέρβα είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές για γρήγορα και εύκολα γεύματα

4.Πιθανόν να ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία

Όλοι οι δρομείς γνωρίζουν ότι το πνευματικό παιχνίδι είναι εξίσου σημαντικό σημαντικό με τη φυσική κατάσταση. Το ψάρι εδώ και πολύ καιρό πλασάρεται ως το ενισχυτικό για τον εγκέφαλο τρόφιμο, με πολλές μελέτες να δείχνουν ότι η κατανάλωση του μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο σου από τη φθορά λόγω ηλικίας. Στη βιβλιογραφία, μερικές έρευνες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση ψαριού σχετίζεται με μείωση της εμφάνισης της νόσου Alzheimer. Επιπλέον, η κατανάλωση Ω-3 ίσως μειώνει και την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης. Αυτό σε συνδυασμό με το τρέξιμο είναι σίγουρο ότι θα boostάρει τη διάθεση σου!

5.Είναι τέλειο για την αποκατάσταση σου μετά το τρέξιμο

Μετά από το τρέξιμο, το σώμα σου χρειάζεται ένα μείγμα από υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και αντιοξειδωτικά. Μπορεί το ψάρι να μην σου παρέχει τους απαραίτητους υδατάνθρακες, αλλά είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και αντιοξειδωτικά. Το ψάρι είναι επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης D (εκτός από τον ήλιο), βοηθώντας στην προστασία των οστών και των μυών. Κάνε στα πονεμένα γόνατα σου τη χάρη να καταναλώνεις ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.


Πηγή: womensrunning.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com