Οι cheat days είναι πολύ δημοφιλείς στον κόσμο του fitness. Η λογική είναι ότι κάνεις μια αυστηρή διατροφή όλη την εβδομάδα εκτός από μια μέρα που αφήνεσαι ολοκληρωτικά σε ό,τι τραβάει η καρδιά σου. Burgers, pizza, παγωτό, σοκολάτα, αναψυκτικά, αλκοόλ… τα πάντα! Όμως, το καίριο ερώτημα είναι: δουλεύει όντως;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ CHEAT MEALS και CHEAT DAYS;

Πρέπει να αποφασίσεις πόσο θες να «ανοιχτείς»:

Cheat days: Το μενού έχει πίτσα για πρωινό, παγωτό για μεσημεριανό και burger με τηγανιτές πατάτες για βραδινό; Μια τέτοια μέρα επιτρέπεται να φας ό,τι θες – είναι εντελώς στα χέρια σου και στη λιγούρα σου. Είναι πολύ πιθανό να φας τις διπλάσιες θερμίδες απ’ ότι συνήθως. Άλλοι επιλέγουν μια λιγότερο extreme επιλογή φαγητών, αυξάνοντας την συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων από υγιεινά, ενεργειακά πυκνά τρόφιμα.

Cheat meals: Υπάρχει και η άλλη επιλογή να χρησιμοποιήσεις τα cheat meals. Το concept εδώ είναι ότι τρως υγιεινά όλη τη μέρα εκτός από ένα γεύμα που τρως κάτι «εκτός προγράμματος» (συνήθως μιλάμε για junk food).

Οι σωματικές επιδράσεις των CHEAT DAYS

Η θεωρία λέει ότι σε βοηθούν να χάσεις βάρος μέσα από την αύξηση της παραγωγής της λεπτίνης, πράγμα που ενισχύει το μεταβολισμό. Αυτό, από την άλλη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των καύσεων μετά από την υπερκατανάλωση τροφής. Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από τα κύτταρα του λιπώδους ιστού και ελέγχει την πείνα και τον κορεσμό. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο η λεπτίνη ελέγχει το σωματικό βάρος είναι ακόμα θέμα συζήτησης μεταξύ των επιστημόνων. Η υπερκατανάλωση τροφής πιστεύεται ότι αυξάνει το μεταβολισμό κατά 3 – 10 % (για παραπάνω από 24 ώρες).

Αν ακολουθείς για πολύ καιρό ένα αυστηρό πρόγραμμα, τότε μπορεί οι αποθήκες του μυϊκού γλυκογόνου να έχουν εξαντληθεί. Αυτό μπορεί να σε κάνει να κουράζεσαι πιο γρήγορα και να ρίξει τις επιδόσεις σου. Ένα cheat meal ή μια cheat day μπορούν να σε βοηθήσουν να αποκαταστήσεις τις αποθήκες του γλυκογόνου, αυξάνοντας τον αριθμό των θερμίδων και των υδατανθράκων που καταναλώνεις. Αυτό μπορεί να σου παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για μια απαιτητική προπόνηση.

Οι ψυχολογικές επιδράσεις των CHEAT DAYS

Οι cheat days έχουν και θετικές και αρνητικές επιδράσεις για το ανθρώπινο μυαλό. Εξαρτάται από το είδος του ανθρώπου που είσαι: πολλοί νιώθουν ότι τους βοηθάνε να υιοθετήσουν ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής. Τους είναι πιο εύκολο να ελέγξουν τις λιγούρες τους τις επόμενες μέρες.

Ωστόσο, για άλλους, το να υπερκαταναλώνουν τροφή θα τους κάνει μεγαλύτερο κακό από ότι καλό. Τρώνε πολλοί περισσότερο τις cheat days και μετά νιώθουν τύψεις ή είναι το μόνο πράγμα που σκέφτονται την επόμενη μέρα. Αυτό είναι εντελώς μια ανθυγιεινή συμπεριφορά και μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική διαταραχή.

Μπορείς να “κλέβεις” τακτικά;

Είναι ΟΚ να χαλαρώνεις μια φορά στο τόσο και φέρσου στον εαυτό σου με αγάπη. Πρέπει να υπάρχει χώρος στη διατροφή σου για να μπορείς περιστασιακά να υποκύπτεις σε πειρασμούς ακόμα και αν προσπαθείς να χάσεις βάρος. Δεν πιστεύουμε τις πολύ αυστηρές δίαιτες και κυρίως δε παροτρύνουμε τον προγραμματισμό ημερών για να υποκύψεις σε όλες σου τις παρορμήσεις. Μόνο έτσι θα αποφύγεις την υπερκατανάλωση χιλιάδων θερμίδων και τύψεων καθώς και εκείνο το ενοχλητικό πρήξιμο που σε κάνει να αισθάνεσαι άρρωστη. Δεν ακούγεται πολύ ωραίο, ε; Τα cheat meals πιθανότατα λειτουργούν καλύτερα και είναι πιο υγιεινά.

Θα πρέπει να τονιστεί πως άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη ή αρτηριακή πίεση χρειάζεται να είναι ακόμα περισσότερο προσεκτικοί.

Το δικό μας tip: Κράτα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων!

Θες να φας παγωτό; Να το φας! Κάθε υγιεινό διατροφικό πλάνο θα πρέπει να σου δίνει χώρο για το αγαπημένο σου φαγητό. Με το ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων μπορείς να ξέρεις πόσες θερμίδες έχεις καταναλώσει μέσα στη μέρα. Να θυμάσαι, το μυστικό σε όλα είναι το μέτρο.


Πηγή: runtastic.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και το Life Coaching, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475