Σίγουρα έχεις ακούσει για τα προβιοτικά – τους μικροοργανισμούς με ευεργετικές ιδιότητες στο γαστρεντερικό σου σύστημα. Πολλοί τα έχουν ως μέσο ανακούφισης των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, συμπεριλαμβανομένου διάρροιας και δυσκοιλιότητας.
Η επιλογή του κατάλληλου συμπληρώματος μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση, με μερικά από αυτά μάλιστα να μην περιέχουν και ό,τι αναγράφουν!
Γιατί όμως χρειάζεται αυτά τα καλά στελέχη στο έντερο σου;
Τα εντερικά βακτήρια μαζί με το περιβάλλον στο οποίο ζουν είναι γνωστά ως μικροβίωμα. Αν είχες πάρει ποτέ αντιβιοτικά και είχες διάρροια, ξέρεις από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να έχεις ένα υγιές μικροβίωμα: Η διάρροια είναι η ένδειξη ότι αυτά τα σημαντικά βακτήρια σκοτώθηκαν από τα αντιβιοτικά. Για αυτό συνήθως, συστείνεται να πάρεις προβιοτικά για να ξανά φτιάξουν τα πράγματα στο έντερο σου.
Οτιδήποτε από φαρμακευτική αγωγή ως τη διατροφή και το στρες μπορούν να βγάλουν knock-out το μικροβίωμα σου, ανατρέποντας εντελώς την αναλογία καλών και κακών βακτηρίων. Όταν αυτό συμβεί, πιθανόν να έχεις διάρροια, φουσκώματα ή δυσκοιλιότητα, μεταξύ των άλλων συμπτωμάτων.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν την εντερική σου υγεία. Όμως εκτός από τα γαστρεντερικά προβλήματα, η έρευνα για άλλα ιατρικά θέματα είναι ακόμα σε αρχικά στάδια. Οι πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις δείχνουν ότι συνδέεται με τη διάθεση, το βάρος και το ανοσοποιητικό – χωρίς ακόμα να μπορούν να γενικευτούν τα συμπεράσματα, ειδικά για την επίδραση που έχουν τα συμπληρώματα.
Για να έχεις ένα υγιές έντερο λοιπόν, χρειάζεται να θρέψεις το μικροβίωμα σου και να προσθέσεις στο μείγμα περισσότερα καλά βακτήρια! Για να το κάνεις, πολύ βασίζονται είτε σε συμπληρώματα προβιοτικών είτε σε τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά. Αν η δίαιτα σου είναι φτωχή – δηλαδή πλούσια σε σάκχαρα, κρέας και κορεσμένα λιπαρά και έχει πολύ λίγες φυτικές ίνες – τότε επηρεάζει αρνητικά το μικροβιόκοσμό σου.
Το γιαούρτι είναι ένα δημοφιλές τρόφιμο πλούσιο σε προβιοτικά – αλλά να είσαι προσεκτικός με το τύπο που πρόκειται να αγοράσεις. Μερικά από αυτά δεν έχουν καθόλου προβιοτικά!
Το γιαούρτι είναι πιθανότατα ένα από τα πιο αναγνωρισμένα τρόφιμα, πλούσιο σε προβιοτικά δείχνει ότι οι διαφορετικές μάρκες γιαουρτιών διαφέρουν σημαντικά στο περιεχόμενό τους σε αντιβιοτικά – με μερικά να μην έχουν καμία καλλιέργεια, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Τορόντο!
Έτσι λοιπόν, επειδή βλέπεις ότι είναι γιαούρτι δεν σημαίνει κιόλας ότι περιέχει τα προβιοτικά που υπόσχεται, αφού μπορεί να χρειάζεται να καταναλώσεις πολύ μεγάλη ποσότητα για να το πετύχεις! Ακόμα, τα περισσότερα γιαούρτια που έχουν φρούτα είναι γεμάτα σάκχαρα, ουσιαστικά καθιστώντας τα συγκρίσιμα με ένα ποτήρι χυμό ή σόδα όσον αφορά την περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
Τα τρόφιμα με πρόσθετα προβιοτικά δεν αξίζουν τα χρήματα τους, αφού δεν υπάρχουν ακόμα ερευνητικά δεδομένα αν μπορούν να βοηθήσουν ή όχι.
Τα ζυμωμένα τρόφιμα πιθανότατα αυξάνουν την συγκέντρωση των καλών βακτηρίων στο έντερο σου όταν καταναλώνονται συχνά. Όμως, τι συμβαίνει με το μη – ζυμωμένο, αλλά ενισχυμένο με προβιοτικά ψωμί και χυμούς που βλέπεις στο σούπερμαρκετ;
Πολλά τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με προβιοτικά περιέχουν ένα είδος που ονομάζεται bacillus coagulans, το οποίο σχηματίζει σπόριο ώστε να είναι ανενεργό μέχρι να το προσλάβεις. Έτσι, μπορεί να προστίθεται σε μια μεγάλη γκάμα τροφίμων. Το ερώτημα τώρα που δημιουργείται είναι αν τα τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα στελέχη έχουν πραγματικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου και αν παρέχονται σε επαρκής δόσεις.
Για να δοθεί απάντηση, θα πρέπει οι βιομηχανίες να έχουν κάνει έρευνα, το οποίο είτε δεν έχει συμβεί είτε οι μελέτες είναι σε εξέλιξη με μη δημοσιευμένα αποτελέσματα. Μπορεί και να υπάρχουν οφέλη από αυτά τα τρόφιμα αλλά είναι άγνωστο τώρα.
Αν θες να βελτιώσεις την υγεία του εντέρου σου, σκέψου πολύ σοβαρά να μειώσεις τα σάκχαρα, τα κορεσμένα λιπαρά και να τρως τρόφιμα που φυσικά περιέχουν προβιοτικά π.χ. κεφίρ και ίσως να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα προβιοτικών.
Πρόσεξε τρόφιμα που έχουν προβιοτικά μη τα ζεσταίνεις γιατί οι ζωντανοί μικροοργανισμοί πεθαίνουν αμέσως, καθιστώντας το τρόφιμο άχρηστο από αυτή την σκοπιά.
Τα συμπληρώματα προβιοτικών μπορεί να είναι χρήσιμα – ειδικά αν αντιμετωπίζεις γαστρεντερικά προβλήματα – αλλά διάλεξέ το προσεκτικά.
Η έρευνα για τα συμπληρώματα των προβιοτικών είναι ακόμα περιορισμένη. Σύμφωνα με το National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), συνεργάτης του National Institutes of Health: «Μερικά προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της διάρροιας, η οποία έχει προκληθεί από αντιβιοτικά ή μολύνσεις. Επίσης, μπορεί να βοηθήσουν στα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Ωστόσο, όλα τα προβιοτικά δεν έχουν τις ίδιες δράσεις.»
Αν θες να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα προβιοτικών, πιθανότατα δε θα σου κάνει κακό. Ο NCCAM λέει ότι τα προβιοτικά είναι γενικά ασφαλή για τους υγιής ανθρώπους. Οι παρενέργειες είναι σπάνιες και συνήθως δημιουργούν ελαφριά προβλήματα, όπως αέρια. Συνεχίζει προτείνοντας να απευθυνθείς στο γιατρό σου πριν πάρεις κάποιο συμπλήρωμα αντιβιοτικών αν: έχεις κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή έχεις πρόσφατα χειρουργηθεί ή έχεις κάποιο άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας ή είσαι έγκυος/θηλάζουσα.
Όταν σκέφτεσαι ένα συμπλήρωμα προβιοτικών, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις το λόγο για τον οποίο το παίρνεις. Συγκεκριμένα προβιοτικά είναι αποτελεσματικά σε συγκεκριμένες συνθήκες.
Πηγή: self.com
Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και το Life Coaching, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475