Προσπαθείς να χάσεις κιλά; Έχεις βρεθεί κι εσύ, όπως πολλοί άλλοι, σ’ αυτή τη θέση ξανά και ξανά; Κάποιες φορές αισθάνεσαι ότι έχεις κάνεις τα πάντα σωστά, αλλά για κάποιο λόγο, δε βλέπεις τα επιθυμητά για σένα αποτελέσματα; Αυτό είναι σίγουρα απογοητευτικό!

Ωστόσο η απώλεια των κιλών δεν περιορίζεται στην απλή λογική “πάρε θερμίδες, κάψε θερμίδες” και “φάε λιγότερο, ασκήσου περισσότερο”.

Στην πραγματικότητα το ανθρώπινο σώμα είναι πολύ πιο έξυπνο απ’ όσο νομίζεις και όταν προσπαθείς να το ξεγελάσεις, μάλλον θα βρεθείς με περισσότερα κιλά αντί να απαλλαγείς απ’ αυτά.

Αλλά μην ανησυχείς, υπάρχει ελπίδα! Υπάρχουν πολλά απλά πράγματα που αγνοείς και αυτά θα σε βοηθήσουν να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να έχεις τα επιθυμητά για σένα αποτελέσματα.

1. Δεν έχεις επίγνωση πόσο τρως πραγματικά!

Η πρώτη ερώτηση σε κάποιον που θέλει να χάσει κιλά είναι αν υπολογίζει την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει. 9 στις 10 φορές, η απάντηση είναι όχι.

Ας αναρωτηθείς λοιπόν! Αν δεν καταγράφεις την ποσότητα του φαγητού σου, τότε πώς θα ξέρεις αν έχεις καταναλώσει τις σωστές θερμίδες και αν τις έχεις τελικά υπερβεί;

Η απάντηση είναι ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων υπολογίζουν λανθασμένα τον αριθμό των θερμίδων που νομίζουν ότι έχουν καταναλώσει.

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού σημαίνει ότι το σώμα σου δεν μπορεί να κάψει αρκετές θερμίδες για να χάσει βάρος, ενώ η ελάχιστη κατανάλωση φαγητού από την άλλη μπορεί να οδηγήσει το σώμα σου να υιοθετήσει τη λογική της επιβίωσης. Και οι δυο αυτές πρακτικές για να χάσεις κιλά δεν είναι σε καμία περίπτωση οι ιδανικές.

Η λύση:

Χρησιμοποίησε μετρητή θερμίδων για το φαγητό σου ώστε να μπορείς να ελέγχεις το ημερήσιο διατροφικό σου πρόγραμμα.

Αυτό θα σου δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το που βρίσκεσαι και θα μπορέσεις να δεις πιο καθαρά γιατί δεν έχεις τελικά την εξέλιξη που θα ήθελες στο σωματικό σου βάρος.

2. Δεν είσαι αρκετά ενεργός!

Μπορεί να είσαι ενεργός 5-6 μέρες την εβδομάδα για 1 ώρα. Αλλά τι γίνεται με τις υπόλοιπες 23 ώρες της μέρας; Φυσικά, τουλάχιστον 8 ώρες θα πρέπει να κοιμάσαι! Οι δραστηριότητες που κάνεις ή δεν κάνεις μέσα στη μέρα σου μπορούν να επηρεάσουν την προσπάθειά σου να χάσεις κιλά.

Εσύ, όπως και οι περισσότεροι, δουλεύεις διαρκώς, υιοθετώντας έναν τρόπο ζωής που περιλαμβάνει γραφείου – που σημαίνει καθιστική ζωή πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή – ή οδήγηση όλη τη μέρα.

Αυτή η συνήθεια οδηγεί στο λεγόμενο ΝΕΑΤ (non-exercise activity thermogenesis). Πρακτικά πρόκειται για την ενέργεια που χρειάζεσαι στις καθημερινές σου κινήσεις και τη φυσική δραστηριότητα που έχεις καθαρίζοντας το σπίτι, πηγαίνοντας για περπάτημα, όταν σηκώνεσαι για να πιεις ένα ποτήρι νερό κλπ.

Αν λοιπόν θες να χάσεις βάρος, ίσως χρειαστεί να επαναπροσεγγίσεις πόσο πραγματικά ενεργός είσαι στην καθημερινότητά σου.

Η λύση:

“Προς έκπληξη μου διαπίστωσα ότι κάνω μόνο 2.000-3.000 βήματα ανά μέρα όταν ξεκίνησα να καταγράφω τα βήματά μου”, αναφέρει η Nina Silic στο runtastic.com.

“Tώρα έχω βάλει στόχο τουλάχιστον τα 6.000-8.000. Αυτό μου επίτρεψε να έχω μεγαλύτερη πρόοδο καίγοντας περισσότερες θερμίδες περπατώντας κάποιες ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας μου”.

3. Δεν κοιμάσαι αρκετά!

Κοιμήσου! Το σημείο κλειδί στην απώλεια κιλών που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν! Όταν κοιμάσαι, παράγεις ορμόνες που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού σου και παράλληλα σε βοηθούν να κάψεις θερμίδες.

Η έλλειψη του ύπνου μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την παραγωγή των ορμονών σου, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου, την ενέργειά σου καθώς και την ικανότητα σου να κάνεις υγιεινές επιλογές στη διατροφή σου. Πόσες φορές έχεις φάει ποτέ junk food και μετά αισθάνεσαι κουρασμένος;

H λύση:

Πήγαινε στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Προτιμότερο είναι να πηγαίνεις για ύπνο στις 10 μ.μ. κάθε βράδυ σε ένα σκοτεινό δωμάτιο για να μπορέσεις να παράγεις ορμόνες καθώς εκείνη την ώρα το σώμα σου ξεκινά να αναπτύσσει ορμόνες που εξασφαλίζουν στο σώμα σου έναν καλό βραδινό ύπνο.

Αν δυσκολεύεσαι να αποσυνδεθείς από το internet, βάλε ειδοποίηση 30 λεπτά πριν πας για ύπνο (ιδανικά στις 9.30 μ.μ.) για να σου υπενθυμίσει να αποσυνδεθείς απ’ όλα, να πιεις μία κούπα τσάι και να χαλαρώσεις.

Κάποιες μέρες είναι δύσκολο να κοιμηθείς 8 ώρες αλλά κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς. “Τις Κυριακές έχω κανόνα: όχι ξυπνητήρια! Πότε δε βάζω ξυπνητήρι την Κυριακή, απλά σηκώνομαι όταν θέλω πραγματικά χωρίς να έχω καμιά ενοχή”, αναφέρει η Nina Silic στο runtasitc.com.

4. Δεν είσαι συνεπής!

Η συνέπεια είναι το κλειδί για την επιτυχία. Είναι συχνό φαινόμενο να επικρατεί η άποψη όλα ή τίποτα. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε πλήρες πρόγραμμα διατροφής και προπόνησης, το οποίο και υιοθετούν ολοκληρωτικά για 2 εβδομάδες ενώ στη συνέχεια πέφτουν αντίθετα σε πλήρη απραξία για πολλές εβδομάδες.

Μετά ξεκινούν και πάλι από Δευτέρα για μερικές μέρες το διατροφικό τους πλάνο και αργότερα μπορεί να είναι τα γενέθλια κάποιου το Σαββατοκύριακο και έτσι πάλι σταματούν το διατροφικό τους πρόγραμμα.

Αυτή δεν είναι συνεπής προσέγγιση. Κάποιος που είναι γενικά συνεπής 100% θα χρησιμοποιήσει μόνο το 40% του χρόνου για να δει πρόοδο σε σχέση με κάποιον που είναι 80% συνεπής ο οποίος θα ξοδέψει το 100% του χρόνου του.

Οι άνθρωποι που δείχνουν συνέπεια δεν είναι τέλειοι, αλλά δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και έτσι δείχνουν συνέπεια και στο χάσιμο των κιλών!

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα:

Είσαι τύπος Α ή τύπος Β; Μια μέρα είσαι έξω για ένα κοινωνικό κάλεσμα και πρόκειται να φας πίτσα.

O τύπος Α θα χαλάσει τη δίαιτα του και θα επιλέξει να φάει ολόκληρη την πίτσα και θα δικαιολογήσει την επιλογή του λέγοντας ότι θα ξεκινήσει δίαιτα από Δευτέρα.

Ο τύπος Β από την άλλη θα φάει ένα κομμάτι πίτσας, ίσως και δυο και θα το διαχειριστεί λογικά.

Ο τύπος Α έχει καταναλώσει όλες τις θερμίδες σε ένα γεύμα, ενώ ο τύπος Β έχει ξεφύγει λίγο χωρίς μεγάλη ζημιά επιστρέφοντας πίσω στο πλάνο του την επόμενη μέρα.

Ο τύπος Β θα δει καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα σε σχέση με τον τύπο Α.

Αν το καλοσκεφτείς, εσύ ποιος τύπος είσαι; (Να είσαι ειλικρινής στην απάντησή σου!)

Η λύση:

Μην είσαι σκληρός με τον εαυτό σου. Να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου κάθε μέρα, να κάνεις τις ασκήσεις σου και ξεκίνα με εύκολα προγράμματα. Ξεκίνα με 2 workouts την εβδομάδα χωρίς να υπερβάλλεις και σταδιακά πρόσθεσε workouts όταν βρεις χρόνο.

Εστίασε στη διατροφή σου και κάνε καλές επιλογές κατά 80% και σε ποσοστό 20% έχει την ελευθερία που θα σου επιτρέψει να καταναλώσεις πιο παχυντικά τρόφιμα χωρίς όμως να επηρεάζονται τα αποτελέσματα που θες να πετύχεις.

Εστίασε στην εξέλιξή σου και κάνε το καλύτερο που μπορείς βασισμένος στο διατροφικό σου πλάνο. Και να μην το κάνεις είναι οκ. Μπορείς να ξεκινήσεις την επόμενη μέρα και να συνεχίσεις το δρόμο σου!

Μήπως οι παραπάνω λόγοι σε έκαναν να καταλάβεις λίγο καλύτερα γιατί μπορεί να δυσκολεύεσαι τελικά να χάσεις βάρος;


Πηγή: runtastic.com