Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν ο καιρός είναι ζεστός σε κάνει πιο αργό. Και γνωρίζουμε επίσης ότι πέρα από τη ζέστη, υπάρχει και η θερμοκρασία του αέρα καθώς και η υγρασία που κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως ο αέρας και η ηλιακή ακτινοβολία που επηρεάζουν το πόσο ζεστή αισθάνεσαι μία μέρα.
Η κλίμακα που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν οι περιβαλλοντικοί φυσιολόγοι είναι με τη χρήση ‘της θερμοκρασίας του υγρού βολβού του πλανήτη’ η οποία είναι μία μικτή κλίμακα που συνδυάζει τη συνήθη θερμοκρασία του αέρα με τη θερμοκρασία του υγρού βολβού του πλανήτη.
Αν θες να μάθεις αν ο χρόνος σου θα είναι πιο αργός από τον κανονικό ή εάν υπάρχει κίνδυνος θερμικής εξάντλησης, η μέτρηση της θερμοκρασίας του υγρού βολβού έχει την καλύτερη ικανότητα πρόβλεψης από τη θερμοκρασία και την υγρασία μόνο.
Αλλά αυτή η μέτρηση είναι μόνο μία πρόχειρη προσέγγιση που υπολογίζεται προσθέτοντας 70% της θερμοκρασίας του υγρού βολβού, το 20% της θερμοκρασίας του πλανήτη και 10% της θερμοκρασίας του αέρα. Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν μετρήσει τις επιδράσεις της θερμοκρασίας, της υγρασίας και του ανέμου στην αντοχή της απόδοσης, κανείς δεν έχει μετρήσει πραγματικά τις συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας.
Αυτό είναι από μία μελέτη του European Journal of Applied Physiology που έγινε από τους ερευνητές των Πανεπιστημίων Himeji Dokkyo και Hyogo της Ιαπωνίας.
Είχαν οκτώ εθελοντές που εκτελούσαν δοκιμασία στο ποδήλατο μέχρι εξαντλήσεως που διαρκούσε μισή ώρα σε θερμές συνθήκες (30° C, το 50% ήταν υγρασία) με διάφορους βαθμούς της τεχνητής ηλιακής ακτινοβολίας.
Τα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας ήταν 800watt ανά τετραγωνικό μέτρο (που αντιστοιχεί στο μεσημέρι με καθαρό ουρανό στο γεωγραφικό πλάτος της Ιαπωνίας ή της Βρετανίας), 500watt (λίγα σύννεφα το καλοκαίρι), 250watt (πυκνά σύννεφα το καλοκαίρι) και 0watt.
Εδώ είναι τα συνολικά αποτελέσματα από τις 4 συνθήκες που χρησιμοποιήθηκαν.
Είναι σαφές ότι η ηλιακή ακτινοβολία κάνει τη μεγάλη διαφορά στο χρόνο αντοχής.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι πως η ηλιακή ακτινοβολία δεν επηρεάζει τις φυσιολογικές μεταβλητές που μετρήθηκαν. Η θερμοκρασία του πυρήνα, η απώλεια ιδρώτα, ο καρδιακός ρυθμός και αρκετές άλλες παράμετροι ήταν ανεπηρέαστοι.
Αυτό που άλλαξε σημαντικά ήταν η θερμοκρασία του δέρματος , η οποία ήταν υψηλότερη όταν ήταν υψηλότερη η ακτινοβολία. Είναι πιθανή αυτή η φυσιολογική επίδραση λόγω της αυξημένης ροής του αίματος στο δέρμα.
Ακόμα υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πρακτικό μήνυμα από αυτή τη μελέτη. Αυτό είναι ότι κοιτάζοντας το θερμόμετρο και ελέγχοντας την υγρασία αυτό που δεν σου δίνει ολοκληρωμένη εικόνα είναι ο έλεγχος του πόσο πυκνά είναι τα σύννεφα!
Πηγή: runnersworld.com