#AQUARUNSTER
Στα πλαίσια ασκήσεων αποκατάστασης από τραυματισμούς και πολύ επίπονους αγώνες, όπως ο Μαραθώνιος, θα περιγράψω μια άσκηση που με έχει βοηθήσει, στην κυριολεξία με έχει σώσει σε φάσεις τραυματισμού.
Το aqua running! Δεν διεκδικώ ότι ανακάλυψα την Αμερική διότι χρησιμοποιείται ευρέως χρόνια στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια από κάποιους-κάποιες αθλήτριες. Δεν θα ξεχάσω την μαρτυρία της φίληs μου Μαρίας Πολύζου η οποία υπήρξε εκτός από πολύ μεγάλη αθλήτρια και άνθρωπος που δεν αρνιόταν να βοηθήσει και να συμβουλέψει συναθλητές της. Το aqua run λοιπόν είχε χρησιμοποιήσει και η Μαρία αποτελεσματικά σε περίοδο τραυματισμών. Τέτοιες εμπειρίες είχα και εγώ, η επιλογή ήταν aqua run αλλά και ποδήλατο που είναι standard για μένα λόγω τριάθλου. Να σημειώσω εδώ ότι πρέπει να καταλάβουμε εμείς οι δρομείς ότι μπορούμε να κρατήσουμε την αερόβια ικανότητα και με άλλους τρόπους άσκησης αποφεύγοντας τις κακοτοπιές στα δύσκολα αλλά και την
μονοτονία ενίοτε.
Το aqua run λοιπόν είναι μία άσκηση που βέβαια ο χώρος εκτέλεσης του είναι το νερό (στο κολυμβητήριο ή και θάλασσα το καλοκαίρι).
Βοηθός μας μια ζώνη από αφρώδες υλικό που μπορούμε να αγοράσουμε από τα εξειδικευμένα καταστήματα ειδών κολυμβητηρίου. Την εφαρμόζουμε στην μέση μας και λειτουργεί και σαν σωσίβιο για όσες δεν τα πάνε καλά με την πλευστότητα. Το aqua run μας κρατάει σε όρθια στάση στο νερό όπως αυτή του τρεξίματος και από εκεί και πέρα όλα τα άλλα είναι εύκολα…Ξεκινάμε τρέξιμο… σαν να κάναμε σκίπιν.
Καλό είναι να φοράμε καρδιοσυχνόμετρο (Garmin) για να ελέγχουμε τους σφυγμούς και να παράγουμε ωφέλιμο έργο. Ξεκινάμε με συνεχόμενο όπως το τρέξιμο έξω και στους σφυγμούς της αερόβιας άσκησης. Σε αυτό το σημείο μαθαίνουμε τον τρόπο, σωστό στυλ και άσκηση όπως το σκίπιν έξω. Μπορούμε να κάνουμε και παραλλαγές εκτελώντας με τεντωμένα πόδια. Στην συνέχεια αυξάνουμε ρυθμούς κρατώντας τους όσο περισσότερο μπορούμε σαν interval παίζοντας ουσιαστικά και έτσι περνάει η ώρα πιο εύκολα.
Μπορούμε να κάνουμε προγραμματάκια παρόμοια με τον στίβο αλλά και προγράμματα δύσκολα όπως συνεχόμενα σε σφυγμούς αναερόβιου κατωφλιού, μπορούμε να κάνουμε σπριντ αλλά και ότι γίνεται στον στίβο εκτελείται και στο νερό! Αποφεύγουμε έτσι την επαφή με το έδαφος που σε περιπτώσεις τραυματισμών ή αποκατάστασης. Είναι ιδανικό σε περιπτώσεις τραυματισμών (περιοστίτιδες, προβλήματα μέσης, προβλήματα στο γόνατο αλλά και πολλούς άλλους). Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το aqua run και για διπλές προπονήσεις χωρίς δηλαδή να υπάρχει κάποιο πρόβλημα τραυματισμού αποφεύγοντας την χρέωση πολλών χιλιομέτρων ή κάποιες φορές την εβδομάδα συμπληρώνοντας την προπόνηση.
Μπορούμε να εκτελούμε κανονικά προγράμματα interval αντικαθιστώντας πλήρως την προπόνηση σε έδαφος για όσο χρειαστεί. Για παράδειγμα εάν εκτελούσαμε 5x2km εντός στίβου ως πρόγραμμα μπορούμε να το εκτελέσουμε ως aqua 5×7λέπτα VO2 max.
Η απόδοση αυτών των interval είναι θεαματική σε καρδιά αλλά και σε ψυχολογία! Θα πρότεινα μετά τις προπονήσεις με το aqua να κολυμπήσουμε και λίγο κανονικά κάτι που θα μας ξεκουράσει ψυχολογικά αλλά και θα μας χαλαρώσει μυϊκά. Είναι γνωστό ότι το κολύμπι σε εμάς τους δρομείς προσφέρει χαλάρωση στους μύες χρησιμοποιώντας άλλες μυϊκές ομάδες. Καλή συνέχεια!
Ντενίζ Δημάκη
denizdimaki.gr