Το τρέξιμο με κρυολόγημα σίγουρα δεν ακούγεται ελκυστικό στους περισσότερους, αλλά για πολλούς δρομείς, συνήθως φαίνεται σαν καλύτερη επιλογή από το να το ξαπλώσουν στον καναπέ. Ωστόσο, το ερώτημα εάν πρέπει να τρέξετε ή όχι με ένα κρυολόγημα μπορεί να είναι λίγο αμφιλεγόμενο.

Μπορείς να τρέξεις με κρυολόγημα;

Οι περισσότεροι προπονητές τρεξίματος και γιατροί συμφωνούν ότι η απάντηση ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα του κρυολογήματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι εντάξει να τρέχετε με προσοχή όταν τρέχετε ένα απλό κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, οτιδήποτε πιο σοβαρό –όπως ο πυρετός, ο βήχας ή η γρίπη– είναι πιθανό να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη «διάγνωση», είναι απίστευτα σημαντικό να ακούτε το σώμα σας. Ακριβώς επειδή ένας φίλος έκανε τρέξιμο με κρυολόγημα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι καλή ιδέα να το κάνετε και εσείς.

Το τρέξιμο με κρυολόγημα θα ανακουφίσει τα συμπτώματα;

Σε ορισμένες πολύ ήπιες περιπτώσεις, η έξοδος για τρέξιμο με κρυολόγημα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Όταν τα συμπτώματα είναι εντελώς πάνω από τον αυχένα – βουλωμένη μύτη, πονοκέφαλος κ.λπ. – το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητάς τους.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η ροή του αίματος στα πόδια έχει προτεραιότητα κατά το τρέξιμο, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της συμφόρησης, της πίεσης ή της περίσσειας βλεννογόνου.

Ωστόσο, εάν τρέχετε με κάτι πιο σοβαρό από το κρυολόγημα του κεφαλιού, είναι πιθανό η σωματική πράξη να φθείρει το σώμα σας ακόμη περισσότερο – με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα συμπτώματα.

Πρέπει να τρέχετε με κρύο: Πότε να τρέχετε και πότε να ξεκουράζεστε

Χωρίς επίσημη ιατρική αξιολόγηση, είναι δύσκολο να δώσεις μια οριστική απάντηση για το αν πρέπει ή όχι να τρέξεις με κρυολόγημα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ευρέως αποδεκτές οδηγίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε την απόφασή σας πιο εύκολη. Και μπορείτε να συνεχίσετε να προσαρμόζετε αυτές τις οδηγίες ακούγοντας και ανταποκρινόμενοι στο σώμα σας.

Συμπτώματα πάνω από το λαιμό

Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο ως κρυολόγημα, το τρέξιμο είναι απίθανο να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Αυτό θα περιλαμβάνει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, βουλωμένη μύτη ή καταρροή ή γενική ρινική πίεση.

Ωστόσο, ακόμη και με συμπτώματα μόνο πάνω από τον αυχένα, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τον καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια ενός τρεξίματος. Ένας ασυνήθιστα υψηλός καρδιακός ρυθμός δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά και το τρέξιμο κάνει το σώμα σας να δουλεύει πολύ σκληρά.

Συμπτώματα κάτω από τον λαιμό

Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται είτε αποκλειστικά κάτω από το λαιμό είτε και πάνω και κάτω από τον αυχένα, το τρέξιμο πιθανότατα θα επιδεινώσει τα συμπτώματα και θα καθυστερήσει την ανάρρωση. Τα συμπτώματα κάτω από τον αυχένα, όπως πόνοι σε ολόκληρο το σώμα, ρίγη ή βήχας είναι συνήθως αντιπροσωπευτικά πιο σοβαρών ασθενειών από το απλό κρυολόγημα.

Είναι ασφαλέστερο να αποφύγετε το τρέξιμο με συμπτώματα κάτω από τον αυχένα και να περιμένετε τουλάχιστον 24 – 48 ώρες μετά την ανάρρωσή σας για να συνεχίσετε ξανά το τρέξιμο.

Τρέξιμο με συμπτώματα στο κεφάλι

Σύμφωνα με τους περισσότερους προπονητές και επαγγελματίες γιατρούς, το τρέξιμο με κρυολόγημα θεωρείται γενικά ασφαλές – υπό την προϋπόθεση ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο πάνω από τον αυχένα. Συνεχίστε να παρακολουθείτε τον καρδιακό σας ρυθμό και να ακούτε το σώμα σας. Εάν ένα τρέξιμο φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα, ξεκουραστείτε μέχρι να υποχωρήσουν.

Τρέξιμο με βήχα

Οι περισσότεροι προπονητές θα συνιστούσαν να μην τρέχετε με βήχα. Ο βήχας προέρχεται από τους πνεύμονες, καθιστώντας τον ένα σύμπτωμα «κάτω από το λαιμό». Ο βήχας συνήθως υποδηλώνει ότι το κρυολόγημα είναι πιο σοβαρό και έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε άλλες ασθένειες, όπως η πνευμονία.

Συνεχίστε να ξεκουράζεστε μέχρι να φύγει ο βήχας σας για τουλάχιστον 24 – 48 ώρες.

Τρέξιμο με καταρροή ή πονόλαιμο

Σε πολλές περιπτώσεις, το τρέξιμο με κρυολόγημα που αποτελείται από καταρροή ή/και πονόλαιμο θεωρείται γενικά ασφαλές. Ωστόσο, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα συμπτώματά σας και στα επίπεδα ενέργειάς σας – εάν ένα τρέξιμο σας κάνει να αισθάνεστε πολύ πιο κουρασμένοι, αφυδατωμένοι ή συμπτωματικός, πάρτε λίγο χρόνο.

Τρέξιμο με πυρετό

Ενώ ο πυρετός είναι τεχνικά ένα σύμπτωμα «πάνω από το λαιμό», είναι συνήθως σημάδι μιας πιο σοβαρής ασθένειας. Τα περισσότερα κρυολογήματα δεν περιλαμβάνουν πυρετό, οπότε αν προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε τον κανόνα «πάνω από το λαιμό» με πυρετό – ήρθε η ώρα να επαναξιολογήσετε εάν είστε όντως άρρωστος από κρυολόγημα.

Το τρέξιμο αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο όταν είναι ήδη ανεβασμένη λόγω πυρετού. Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, είναι ασφαλέστερο να συνεχίσετε να ξεκουράζεστε και να αποφεύγετε το τρέξιμο όσο ο πυρετός σας επιμένει.

8 Συμβουλές για να τρέξετε με το κρύο

Οι περισσότεροι δρομείς έχουν βιώσει τρέξιμο με κρυολόγημα τουλάχιστον μία ή δύο φορές κατά τη διάρκεια της προπόνησης – και πολλοί λένε ότι στην πραγματικότητα προτιμάται από το να μένουν στον καναπέ.

Το να γνωρίζετε πώς να προσαρμόσετε την προπόνησή σας για να βοηθήσετε το σώμα σας να ανακάμψει πιο γρήγορα και ποια σημάδια δείχνουν κάτι πιο σοβαρό είναι το κλειδί για την επιτυχία.

Σιγανό ρυθμό

Ακόμα κι αν οι πνεύμονες και τα πόδια σας αισθάνονται καλά, είναι σημαντικό να μην βιάζεστε. Όταν τρέχετε με κρύο, ο ρυθμός και η ένταση πρέπει να είναι δραστικά λιγότερο από το συνηθισμένο. Ο ρυθμός σας μπορεί να επιβραδυνθεί 1 έως 3 λεπτά ανά μίλι – και αυτό είναι εντάξει. Μην πιέζεται το εαυτό σας και ακούστε το σώμα σας.

Καταργήστε τις δομημένες προπονήσεις

Κάτι που πρέπει να αποφύγετε όταν τρέχετε με κρυολόγημα ή λοίμωξη στο ιγμόρειο είναι οι δομημένες προπονήσεις. Η ολοκλήρωση των διαστημάτων, τον ρυθμό τρεξίματος, των επαναλήψεων σε ανηφόρα ή των βημάτων απαιτούν σημαντικά περισσότερη σωματική άσκηση από ένα εύκολο, χαλαρό τρέξιμο. Καθώς το σώμα σας προσπαθεί να θεραπευθεί από ένα κρυολόγημα, είναι σημαντικό να επιτρέψετε σε όλη την επιπλέον ενέργειά του να πάει προς την αποκατάσταση .

Μειώστε την απόσταση

Ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε την ένταση κατά τη διάρκεια ενός τρεξίματος με κρύο είναι να μειώσετε την απόσταση σας. Πολλοί δρομείς διαπιστώνουν ότι είναι σε θέση να διατηρήσουν τη συνολική συνοχή όταν τρέχουν με κρυολόγημα, αλλά δεν μπορούν πάντα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους όσο αγορά την απόσταση. Οι μεγάλες αποστάσεις θα πρέπει να συντομεύονται και να διατηρούνται στο εύρος των μεσαίων αποστάσεων μέχρι να αναρρώσει το σώμα σας.

Ακούστε το σώμα σας

Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική συμβουλή για τρέξιμο με κρυολόγημα: άκου το σώμα σου. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό, όπως και κάθε κρυολόγημα. Εάν αισθάνεστε χειρότερα ή πιο έντονα συμπτώματα μετά το τρέξιμο, μειώστε τις προπονήσεις σας και αφήστε λίγο χρόνο για ξεκούραση.

Ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για την αποκατάσταση όταν πρόκειται για κρυολόγημα (ή οποιαδήποτε ασθένεια, πραγματικά), αλλά το τρέξιμο προκαλεί το σώμα σας να ιδρώνει και να χάνει υγρά. Η διατήρηση της ενυδάτωσής σας είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν τρέχετε με κρύο. Δώστε προτεραιότητα στο πόσιμο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα τρέξιμο περισσότερο από ποτέ.

Τρέξτε κοντά στο σπίτι

Το τρέξιμο κοντά στο σπίτι παρέχει ασφάλεια, εάν κάτι αισθάνεστε ότι δεν λειτουργεί σωστά στη μέση του τρεξίματος και δεν μπορείτε να τρέξετε όσο αρχικά είχατε προγραμματίσει έχετε εύκολη πρόσβαση στον χώρο σας για ξεκούραση.

Ντυθείτε κατάλληλα και ανάλογα με τον καιρό

Είτε κάνει ζέστη είτε κρύο, θα πρέπει να ντύνεστε κατάλληλα – ειδικά όταν κρυώνετε. Το τρέξιμο το χειμώνα με εκτεθημένο το κεφάλι σας στο κρύο θα σας αναγκάσει να κάνετε επιπλέον βήματα για να εξασφαλίσετε ότι το σώμα σας δεν κρυώνει. Ομοίως, εάν τρέχετε με κρύο το καλοκαίρι, φροντίστε να ντυθείτε με στρώσεις για να αποφύγετε την υπερθέρμανση.

Παρακολουθήστε τον καρδιακό σας ρυθμό

Ο καρδιακός μας ρυθμός είναι ένας εξαιρετικός δείκτης του πόσο σκληρά δουλεύει το σώμα. Αν ξεκινήσετε για ένα εύκολο τρέξιμο με κρύο, αλλά παρατηρήσετε ότι ο καρδιακός σας ρυθμός είναι πολύ πάνω από μια κανονική «εύκολη» ζώνη, είναι σημάδι ότι το σώμα σας δεν είναι έτοιμο να τρέξει.

Εάν αντιμετωπίζετε ένα ήπιο κρυολόγημα, το τρέξιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε την κυκλοφορία, να πάρετε λίγο καθαρό αέρα και να διατηρήσετε την καλή ψυχολογίας σας. Το να τηρείτε τη συνηθισμένη συχνότητα τρεξίματος με τροποποιημένη ένταση και απόσταση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το ξεπεράσετε το κρυολόγημα.

Όπως πάντα, παρόλο που υπάρχουν οδηγίες, είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να προσαρμόζεστε με βάση τα σήματα που σας στέλνει.

Μείνετε ασφαλείς, ακούστε το σώμα σας και χαλαρώστε. Τα πράγματα θα επανέλθουν στην κανονικότητα σύντομα!


Πηγή: runninforsweets.com