Όλοι νιώθουμε “πεσμένοι” κατά περιόδους.
Να πώς μπορείς να κάνεις reset και να δεις το ποτήρι μισογεμάτο.

Όλοι ξέρουμε ότι η ζωή στην πραγματικότητα δεν είναι οι λαμπερές φωτογραφίες που βλέπεις στο Instagram ή στο Facebook κάθε μέρα. Οι άνθρωποι ποστάρουν μόνο τους καλύτερους, πιο τέλειους εαυτούς τους – και τα πράγματα είναι πάντα λίγο πιο μπερδεμένα απ’ αυτό. Είναι εντελώς φυσιολογικό να αισθάνεσαι άγχος και λύπη μερικές φορές. Αλλά αν παρατηρήσεις να συμβαίνει όλο και πιο συχνά, ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις και να πατήσεις το κουμπί της επαναφοράς. Αυτά τα γρήγορα tips μπορούν να σε βοηθήσουν να βγεις από το τέλμα, όταν αισθάνεσαι ότι είσαι στα down σου.

1. Άλλαξε την ώρα του νυχτερινού ύπνου σου.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να κοιμάσαι καλά και αρκετά. Και η νευροεπιστήμονας Natalie King, Ph.D., λέει ότι είναι σημαντικό για τον εγκέφαλό μας. “Από νευροεπιστημονικής άποψης, ο ύπνος είναι υπέροχος για τον εγκέφαλό σου, γιατί επιτρέπει σε όσα έμαθες/πέρασες την ημέρα να γίνουν αναμνήσεις”, λέει. “Αν δεν μπορείς να δώσεις στο μυαλό σου χρόνο να επεξεργαστεί πλήρως τις ενέργειες της μέρας, πώς θα πάρεις σωστές αποφάσεις σε επόμενο χρόνο, ή πώς ακόμα θα ανακαλέσεις χρήσιμες πληροφορίες κατά τη διάρκεια οικογενειακών συγκεντρώσεων ή εργασιακών μίτινγκς; Μελέτες ύπνου έχουν δείξει ότι εκείνοι που κοιμούνται λίγο κάθε βράδυ παρουσιάζουν μειωμένη γνωστική λειτουργία και συνολική απόδοση”.

2. Ίδρωσε.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση έχει μια αρκετά σημαντική επίδραση στη βελτίωση της διάθεσης, οπότε να ξέρεις ότι είναι καλή ιδέα να πας να.. “λιώσεις”, όταν νιώθεις να είσαι στα πατώματα. Η Yoga, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση του μυαλού και να ενισχύσει τις λειτουργίες αποτοξίνωσης του σώματός σου. Πώς; “Η yoga δεν “αποτοξινώνει” απαραίτητα το αίμα σου άμεσα, αλλά όπως και οι άλλες μορφές άσκησης, λειτουργεί έτσι ώστε να αυξάνει την κυκλοφορία στο καρδιαναπνευστικό σύστημα και συνεπώς να αυξάνει την αιματική ροή σε όλο το σώμα”, λέει η King. “Αυτό όχι μόνο βοηθάει στο να αποτοξινωθεί ένα τεράστιο όργανο του σώματος -το συκώτι- αλλά αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, κάτι το οποίο μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να ενισχύσει τη ρύθμιση της διάθεσής σου. Γενικά, το σώμα και το μυαλό μας είναι στενά συνδεδεμένα. Όταν ασκούμαστε, συμβαίνουν διάφορες φυσιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές. Ένα υγιές σώμα οδηγεί σε ένα υγιές μυαλό, και το αντίστροφο”.

3. Πίνε νερό όλη μέρα.

Ξέχασες να πιεις νερό όταν ξύπνησες το πρωί; Ώρα να πιάσεις ένα ποτήρι νερό – αμέσως. Σύμφωνα με μία μελέτη από το εργαστήριο Ανθρώπινης Μελέτης του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, ακόμα και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να αλλάξει τη διάθεση ενός ατόμου, την ενέργειά του, και την ικανότητά του να σκεφτεί καθαρά. Τι σημαίνει ωστόσο “ήπια” αφυδάτωση; Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη την όρισαν σε περίπου 1.5% απώλειας σε κανονικό όγκο νερού στο σώμα. Αλλά επειδή δεν μπορείς να το μετρήσεις αυτό ακριβώς κατά τη διάρκεια της ημέρας σου, η Nicole Petrocelli, R.D., λέει ότι είναι σημαντικό να θυμάσαι να πίνεις νερό μέσα στη μέρα σου – μην περιμένεις να διψάσεις. Το να αισθάνεσαι δίψα σημαίνει ότι είσαι ήδη αφυδατωμένος/η. Για να αρχίσεις σωστά τη μέρα, η Petrocelli προτείνει να πιεις το πρωί ζεστό νερό και το χυμό ενός λεμονιού, καθώς το ζεστό νερό βοηθάει το πεπτικό σου σύστημα να ξυπνήσει και το λεμόνι βοηθάει το συκώτι σου να ξεφορτωθεί τοξίνες. Βάλε στόχο να έχεις συνέχεια μαζί σου ένα μπουκαλάκι νερό.

4. Κάνε ένα διάλειμμα από τα social media.

Ας είμαστε ειλικρινείς: τα social media μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρό σύνδρομο FOMO (“Fear Of Missing Out” = “Φόβος ότι χάνω κάτι”), και αυτό έχει την ικανότητα να γκρεμίσει την αυτοπεποίθηση του ατόμου και να προκαλέσει σοβαρή λύπη και ζήλεια. Η επιστήμη το αποδεικνύει, επίσης: Μία πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh βρήκε ότι όσο μεγαλύτερη η εξάρτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες για καταθλιπτική διάθεση. Υπάρχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται “κατάθλιψη του Facebook”, κατάθλιψη που αναπτύσσεται από την υπέρχρηση των social media όπως το Facebook, το Σνάπτσατ, και άλλες πλατφόρμες, λέει ο Joseph Volpe, Ph.D. Αν χρειάζεται, διάγραψε τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ή τουλάχιστον περιόρισε αυτό που κάνεις, να τα τσεκάρεις όλα με το που ξυπνάς. “Μην δαπανάς όλη αυτή την ενέργεια που θα έδινες στην πραγματική ζωή και στις συζητήσεις της πραγματικής ζωής στα social media”, εξηγεί η King.

5. Φτιάξε κάτι σε βότανο.

Το herbal tea έχει χρησιμοποιηθεί χιλιάδες χρόνια για ιατρικούς σκοπούς, και μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northumbria στο Newcastle αποκαλύπτει ότι το να πίνεις herbal τσάγια όπως μέντα, χαμομήλι, και τριαντάφυλλο μπορεί να προσφέρει οφέλη ευτυχίας, ανεβασμένη αίσθηση ηρεμίας, ανεβασμένη διάθεση, βελτιωμένη γνωστική λειτουργία, αλλά και εγρήγορση. Άλλη μελέτη δείχνει ότι τα πράσινα και μαύρα τσάγια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων νοσημάτων, οπότε σκέψου και αυτό το μπόνους, κάθε φορά που πίνεις μια γουλιά.

6. Βγες έξω.

Η Αμερικάνικη Εταιρεία Ψυχολογίας λέει ότι το πράσινο είναι καλό για σένα, καθώς οι ερευνητές βρήκαν μια σειρά από μελέτες που διενεργήθηκαν στο Εργαστήρι Έρευνας Ανθρώπινου Περιβάλλοντος. Η φύση δεν έχει μόνο την ικανότητα να μας ανακουφίζει και να μας θεραπεύει πνευματικά, αλλά μας επιτρέπει επίσης να “βγούμε” για λίγο από εμάς και να συνδεθούμε μα κάτι ανώτερο από εμάς. “H βιταμίνη D είναι η μόνη βιταμίνη που είναι και ορμόνη, και είναι καθοριστική για την καλή φυσιολογική σου λειτουργία”, λέει ο κλινικός ψυχολόγος Dean Parker, Ph.D. “Βοηθάει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και απελευθερώνει νευροϋποδοχείς στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την απόλαυση (ντοπαμίνη) και καλή διάθεση (σεροτονίνη), και μειώνει την πιθανότητα κατάθλιψης”. Στην πραγματικότητα, η έρευνα στην περασμένη δεκαετία έχει δείξει ότι να βρίσκεσαι στη φύση αυξάνει τη δημιουργικότητα, βελτιώνει την ικανότητα διαχείρισης επίλυσης προβλημάτων, βοηθάει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, και μειώνει το οξύ άγχος, προσθέτει ο Volpe. Και δε χρειάζεται να πας για πεζοπορία 24 χιλιομέτρων ή να τρέξεις ένα μαραθώνιο – μία ήσυχη βόλτα έξω ή ένας υπνάκος στην πισίνα μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να πατήσεις το κουμπί “επαναφοράς”.

7. Ξεκίνα ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης.

Η μαμά σου μπορεί απλά να στο έλεγε, αλλά η επιστήμη το επιβεβαιώνει: Όλα έχουν να κάνουν με το να θυμάσαι τα μικρά πράγματα στη ζωή. Η έρευνα που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Harvard βρήκε ότι το να δίνεις ευχαριστίες μπορεί στ΄ αλήθεια να σε κάνει πιο χαρούμενο, ειδικά αν μπεις στη διαδικασία να γράφεις ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, “Με την ευγνωμοσύνη, οι άνθρωποι αποκτούν επίγνωση του καλού στη ζωή τους. Κατά τη διαδικασία, οι άνθρωποι συνήθως αναγνωρίζουν ότι η πηγή αυτού του καλού βασίζεται – τουλάχιστον σε ένα μικρό βαθμό – σε εξωτερικούς παράγοντες, πέραν του εαυτού τους”. Παρέχει μία διέξοδο συναισθηματικής απελευθέρωσης, ενώ επίσης σου δίνει μια στιγμή μέσα στην οποία μπορείς να βγεις για λίγο έξω από το χάος της καθημερινότητας και να παρατηρήσεις τα θετικά.


Πηγή: fitnessmagazine.com

Επιμέλεια : Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, Running Coach