Θυμάσαι την εποχή που έδενες τα κορδόνια σου και έβγαινες έξω για ένα τρέξιμο και ένιωθες ενθουσιασμένος, ήρεμος και χαρούμενος; Για τους νεότερους δρομείς μπορεί ακόμα να συμβαίνει αυτό, αλλά για πολλούς μακροχρόνιους δρομείς, οι οποίοι βάζουν όλο και περισσότερα χιλιόμετρα ή υποφέρουν από “τιμωρητικές” προπονήσεις ταχύτητας για να κάνουν ένα καινούριο PR μπορεί να κάνουν το τρέξιμο κάτι που πρέπει να φοβούνται και όχι να ανυπομονούν γι’ αυτό.

Για να ανακαλύψεις γιατί αυτή η θλιβερή εξέλιξη είναι τόσο συνηθισμένη και για το τι μπορείς να κάνεις για να την αποφύγεις ή να βγεις από αυτήν την κατάσταση, το active.com διοργάνωσε ένα poll στα social media για τους μακροχρόνιους δρομείς, καθώς και ρώτησε τη Dr. Marissa Norman, μια αθλητική ψυχολόγος. Αυτά είναι τα καλύτερα tips για το πώς θα συνεχίσεις να τρέχεις με ευχαρίστηση.

Σπάσε τη ρουτίνα

Σύμφωνα με το poll, είναι δύσκολο να διασκεδάζεις όταν βαριέσαι. Η Dr. Norman συμφωνεί: «Αυτό που παρατηρώ συχνά με αρκετούς δρομείς είναι πως εύκολα πέφτουν σε μια ρουτίνα. Τρέχουν την ίδια διαδρομή, ακούν την ίδια playlist, ακολουθούν το ίδιο προπονητικό πλάνο. Οπότε η ποικιλία μπορεί να βοηθήσει πραγματικά.» Για τους περισσότερους από εμάς, το να κάνουμε μια ή δυο μικροαλλαγές τη φορά θα κρατήσει τα πράγματα πιο «φρέσκα». Αυτό μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο να ακούσεις μια καινούρια playlist όταν τρέχεις ή να βάλεις κάποια προπόνηση cross την εβδομάδα στο πρόγραμμά σου.

Απέφυγε αυτά τα στοιχειωμένα μέρη

Άλλος ένας τρόπος για να προσθέσεις ποικιλία είναι να αλλάζεις το μέρος που τρέχεις. Αν ταξιδεύεις για δουλειά (ή για ευχαρίστηση), κάνε χώρο στη βαλίτσα σου για τα δρομικά σου παπούτσια και εξερεύνησε το καινούργιο περιβάλλον τρέχοντας. Αν δεν έχεις χρόνο ή λεφτά για να ταξιδέψεις, μπορείς ακόμα να ψάξεις καινούριες διαδρομές πιο κοντά στο σπίτι σου. Πάρε το αμάξι σου ή και οδήγα για 5 λεπτά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Εφόσον η περιοχή είναι ασφαλής, σταμάτα, βγες έξω και τρέξε. Χάσου, βγες off-road, βγες στη φύση. Να εξερευνάς ένα μέρος στο pace που τρέχεις είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής.

Πειραματίσου με τα extreme

Μια συνηθισμένη (και ας παραδεχτούμε, βαρετή) εξέλιξη για τους περισσότερους δρομείς ξεκινά με έναν αγώνα 5χλμ και εξελίσσεται σταδιακά σε αγώνα half ή ολόκληρου μαραθωνίου. Πριν φτάσεις στα μέγιστα χιλιόμετρα μπορεί να κάνεις μερικά PR στα 5 και τα 10 χιλιόμετρα. Ενώ τα περισσότερα από αυτά τα βήματα τα αισθάνεσαι καλά εκείνη την ώρα, δεν προσφέρουν αρκετές αλλαγές ή προκλήσεις για να σε ενθουσιάσουν με τον τρόπο που σε ενθουσίασε εκείνος ο πρώτος αγώνας 5χλμ. Για να το κάνεις αυτό, πρέπει να δοκιμάσεις κάτι πραγματικά διαφορετικό – όπως για παράδειγμα να τεστάρεις τα όρια σου και στα 2 άκρα της απόστασης.

Πόσο γρήγορα μπορείς να τρέξεις ένα μίλι; 400 μέτρα; Τι λες για τα 100 μέτρα; Για να τεστάρεις τον εαυτό σου, μπορείς να βάλεις στο πρόγραμμά σου κάποια τεστ σε στυλ ατομικού αγώνα. Θα κανονίζεις να πηγαίνεις στο γήπεδο, θα κάνεις ζέσταμα και θα τρέχεις όσο πιο γρήγορα μπορείς μετά την απόσταση που έχεις αποφασίσει να τρέξεις (όπως θα έκανες στον αγώνα σου). Μπορείς επίσης να λάβεις μέρος και σε κάποιον αγώνα (όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες). Ή αν τα μικρά και γρήγορα δεν είναι για σένα, τι λες να πας στα πολύυυυ μεγάλα; Οι υπεραποστάσεις (50,100,150χλμ) έχουν ξεκινήσει να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Το να βγαίνεις κατά πολύ εκτός της comfort zone σου είναι εγγυημένος τρόπος να αναζωπυρώσεις το ενδιαφέρον σου και τον ενθουσιασμό σου.

Κοινωνικοποιήσου

Το τρέξιμο σου προσφέρει πολλές ευκαιρίες να κάνεις ισχυρές κοινωνικές επαφές και η Norman προτείνει να το εκμεταλλευτείς. Προτείνει το να τρέχεις με έναν φίλο, όχι μόνο για την ασφάλειά σου αλλά και γιατί το κάνει πιο διασκεδαστικό. Το να joinάρεις ένα running group είναι ένας άλλος καλός τρόπος να χτίσεις τις δρομικές σου σχέσεις. Το να κάνουμε αυτό που αγαπάμε με παρέα είναι πάντα πιο διασκεδαστικό!

Να είσαι καλός

«Κριτικάρουμε τους εαυτούς μας και βλέπουμε τα ελαττώματά μας τόσο εύκολα σε ένα τρέξιμο», λέει η Norman. «Άλλα είναι σημαντικό να παρατηρείς και το τι κάνεις καλά, εκτός από το τι χρειάζεσαι να βελτιώσεις». Δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό να αυτομαστιγώνεσαι για μια κακιά προπόνηση ή κάποιον κακό αγώνα. Αν γίνεις υπερβολικά αυστηρός, μπορεί να θέλεις να χάνεις κάθε προπόνηση. «Σταμάτα την αρνητικότητα και μείνει συγκεντρωμένος στα θετικά», συμβουλεύει. Με άλλα λόγια να είσαι καλός με τον εαυτό σου.

Μην παίρνεις τον εαυτό σου πολύ σοβαρά

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κέρδισες έναν αγώνα; Ποτέ; Άρα έχει πραγματικά τόση σημασία να γλιτώσεις 2 δευτερόλεπτα/ χιλιόμετρο; Κατά τη γνώμη της dr. Norman, το μεγαλύτερο πρόβλημα ενός δρομέα πέρα από τη βαρεμάρα είναι η εξάντληση. «Είναι αυτή η ανισότητα μεταξύ αυτών που δίνεις σε σχέση με αυτών που παίρνεις από το τρέξιμο.» Εάν οι ανταμοιβές σου από το τρέξιμο είναι όλες επικεντρωμένες γύρω από τα νούμερα της απόδοσής σου -γρηγορότεροι χρόνοι, μεγαλύτερες αποστάσεις, κλπ- αυτό πιθανότατα δε θα αντισταθμίσει τα σημαντικά κόστη όπως είναι ο χρόνος, ο πόνος στους μύες και τους τραυματισμούς (να μην αναφέρουμε και το αυξημένο κόστος για τα παπούτσια).

Αυτό το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο έντονο όσο μεγαλώνεις και ξεκινάς να γίνεσαι πιο αργός. «Οι προσδοκίες είναι ένας από του κύριους λόγους που οδηγείσαι στην εξάντληση,» λέει η Norman. «Όσο κλισέ και αν ακούγεται, όταν φτάνεις σε αυτό το σημείο της εξάντλησης, θυμήσου γιατί ξεκίνησες να τρέχεις εξ’ αρχής. Υπήρχε μια εποχή που πιθανότατα δεν επικεντρωνόσουν στο αν βρίσκεσαι ή όχι σε φόρμα, τους χρόνους ή την απόδοσή σου, αλλά με τον καιρό το έχεις ξεχάσει.»

Οι δρομείς που απάντησαν στην έρευνα μας υπενθύμισαν κάποιους από αυτούς τους λόγους. Ειρωνικά, η ανακούφιση από το άγχος ήταν στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενη από τα πλεονεκτήματα στην υγεία και την απώλεια βάρους. Οπότε πώς μπορείς να αλλάξεις τις «ανταμοιβές» που σε στρεσάρουν και να μείνεις στις θετικές μόνο; Χρειάζεσαι μια επαναστατική θεραπεία: άφησε το ρολόι σου στο σπίτι.

Προσπάθησε να τρέξεις για μια βδομάδα χωρίς να καταγράψεις τίποτα. Δέσε τα κορδόνια σου, βγες έξω και τρέξε όσο γρήγορα ή αργά θες, για όση ώρα θες. Πιάσε ένα άνετο pace. Άκου το σώμα σου. Νιώσε τον ήλιο στο πρόσωπό σου και τον άνεμο στα μαλλιά σου. Ανέπνευσε. Χαμογέλα. Και το βρήκες: αυτόν τον ενθουσιασμό, τη γαλήνη και τη χαρά που νόμιζες πως είχαν χαθεί.


Πηγή: active.com

Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος