Θέλεις να προσθέσεις μεγαλύτερη ένταση στην αερόβια άσκησή σου; Δοκίμασε τότε αυτές τις συμβουλές, και θα νιώσεις τα αποτελέσματα.
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γυμναστούμε μόνοι μας, χωρίς βάρη και γυμναστήρια, από ένα αναζωογονητικό τρέξιμο. Υπάρχουν, όμως, μερικά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά την διάρκεια της γυμναστικής – οι κράμπες στα πλευρά, ας πούμε – που ρίχνουν την απόδοσή μας. Ας δούμε 5 πολύ απλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντέχουμε περισσότερο, να τρέχουμε με περισσότερη ασφάλεια, αλλά και να κάνουμε την γυμναστική μας πολύ πιο ευχάριστη.
Η μουσική όντως βοηθάει
Δεν είναι τυχαίο που στα γυμναστήρια παίζει πάντα έντονη μουσική. Όταν ασκούμαστε ακούγοντας μουσική, συντονιζόμαστε με τον ρυθμό και η κίνηση βγαίνει πολύ πιο φυσικά. Συνεπώς, είναι καλό να έχουμε ετοιμάσει από πριν μια playlist με δυναμικά τραγούδια που δεν πρόκειται να μας αποσπάσουν την προσοχή και θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τον ρυθμό μας, ή ακόμα και να τον αυξάνουμε σταδιακά.
Αργές, βαθιές αναπνοές από την κοιλιά
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη ενώ τρέχουμε είναι πως αναπνέουμε από το στήθος, και παίρνουμε μικρές, γρήγορες αναπνοές. Έτσι καταλήγουμε να λαμβάνουμε λιγότερο οξυγόνο για τους πνεύμονες και τους μύες μας και να ξοδεύουμε περισσότερη ενέργεια, σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Η λύση σε αυτό είναι να αναπνέουμε από την κοιλιά, με αργές και βαθιές αναπνοές. Για να καταλάβεις ότι αναπνέεις σωστά, τοποθέτησε το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στην κοιλιά σου, και ανέπνευσε. Αν το στήθος σου εκτείνεται, τότε αναπνέεις με το στήθος – κάτι που, εκτός του ότι προσφέρει λιγότερο οξυγόνο, αναγκάζει τους ώμους να κινούνται πάνω – κάτω, κουράζοντάς τους άσκοπα.
Χρησιμοποήιησε ένα app
Υπάρχουν διάφορα applications που μας βοηθούν να οργανώσουμε καλύτερα την προπόνησή μας, να δούμε πόση απόσταση καλύψαμε και με τι ταχύτητα. Πολλές από αυτές τις εφαρμογές μας ενημερώνουν για το πόσες θερμίδες καταναλώσαμε, μας επιτρέπουν να καταγράφουμε τα γεύματά μας… και οι περισσότερες είναι δωρεάν!
Αντιμετωπίστε τον πόνο έξυπνα
Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από το να τρέχεις, να νιώθεις πως τα πηγαίνεις καλά, και ξαφνικά να σε πιάνει εκείνος ο φοβερός πόνος στα πλευρά. Οι συνηθισμένες αντιδράσεις είναι είτε να σταματήσουμε το τρέξιμο, είτε να προσπαθήσουμε να το πολεμήσουμε, συνεχίζοντας να τρέχουμε. Αντί για αυτό, δοκίμασε το εξής κόλπο: κάθε φορά που πατάς με το πόδι της πλευράς στην οποία σε έπιασε η κράμπα, πάρε μια βαθιά ανάσα. Μόλις πατήσεις στο έδαφος το άλλο πόδι, εξέπνευσε. Δεν χρειάζεται να το κάνεις με κάθε βήμα. Το ζήτημα είναι να αναπνέεις σωστά και να βρεις τον καλύτερο ρυθμό. Σύντομα, ο πόνος θα αρχίσει να μαλακώνει.
Προθέρμανση και χαλάρωση
Και για το τέλος αφήσαμε το πιο σημαντικό. Πριν καν βγεις από το σπίτι, κάνε διατάσεις. Φρόντισε οι μύες σου να είναι προετοιμασμένοι για την γυμναστική, κυρίως οι μύες από τους γλουτούς και κάτω. Ξεκίνησε περπατώντας αργά, αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητά σου κάθε 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να φτάσεις σε ένα πολύ χαλαρό τρέξιμο. Από εκεί, μπορείς να ξεκινήσεις το τρέξιμο. Όταν ξεκινάς την γυμναστική σου με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο μπορείς να προλάβεις πιθανούς τραυματισμούς, αλλά χαλαρώνεις και τους μύες, επιτρέποντας στο σώμα σου να κάνει περισσότερες κινήσεις, και αυξάνεις τη ροή του αίματος στους πνεύμονες και τους μύες.
Φυσικά, μετά από το τρέξιμο, δεν πρέπει να επιστρέψεις αμέσως στο σπίτι και να ξαπλώσεις στον καναπέ. Χρειάζεσαι μια μικρή περίοδο χαλάρωσης, είτε με την μορφή χαλαρού jogging, είτε με μερικές εύκολες διατάσεις, ώστε να προλάβεις κράμπες, ναυτία και να μην νιώθεις “πιασμένος” την επόμενη μέρα.