Η έναρξη μιας νέας ρουτίνας τρεξίματος δεν είναι εύκολη. Αν κάνεις μια γρήγορη αναζήτηση στο Google και θα δείτε έναν ατελείωτο αριθμό (συχνά αντικρουόμενων) πηγών που θα σου λένε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις, και θα σε κάνει να αναρωτιέσαι εάν αυτό το άθλημα είναι κατάλληλο για εσένα. Προτού σκεφτείς να τα παρατήσεις, άφησέ μας να σε βοηθήσουμε. Αυτοί οι πέντε κανόνες θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις συνεπής στη νέα σου ρουτίνα, ώστε να προοδεύσεις και να αισθάνεσαι σίγουρος για τον εαυτό σου.
1.Επιτρέπεται να κάνεις διαλείμματα και να περπατήσεις.
Πολλοί δρομείς (νέοι και παλιοί) πιστεύουν λανθασμένα ότι τα διαλείμματα περιπάτου κατά τη διάρκεια των τρεξίματών τους κατά κάποιο τρόπο δεν τους καθιστά δρομείς. Υποσχόμαστε — αν κάνεις μερικά διαλείμματα για να περπατήσεις κατά τη διάρκεια ενός τρεξίματος, εξακολουθεί να μετράει ως τρέξιμο. Στην πραγματικότητα, για πολλούς αρχάριους, το περπάτημα είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσει σε μια νέα ρουτίνα τρεξίματος, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Εάν το ασταμάτητα τρέξιμο 5K σου ακούγεται τρομακτικό, δοκίμασε να τρέξεις για πέντε λεπτά και να περπατήσεις για πέντε λεπτά για συνολικά 30 λεπτά. Καθώς γίνεσαι καλύτερος, μπορείς σταδιακά να περπατάς λιγότερο και να τρέχεις περισσότερο. Δε θα προλάβεις να καταλάβεις πότε θα συνθλίψεις τα πρώτα σου 5K.
2.Δεν θα έχεις πάντα όρεξη για τρέξιμο, και αυτό είναι εντάξει.
Μια άλλη κοινή παρανόηση που έχουν οι νέοι δρομείς είναι ότι οι βετεράνοι του αθλήματος έχουν πάντα όρεξη να πηγαίνουν για τρέξιμο. Κι όμως, δρομείς όλων των επιπέδων, μέχρι τους Ολυμπιακούς, έχουν μέρες που προτιμούν να μείνουν στο κρεβάτι παρά να σπρώξουν τον εαυτό τους έξω από την πόρτα για τρέξιμο.
Εάν μια μέρα (ή δύο, ή τρεις) δεν έχεις διάθεση, δεν έγινε και τίποτα κακό. Δεν σημαίνει επίσης ότι πρέπει να τα παρατήσεις. Όταν το κίνητρό σου εξασθενεί, προσπάθησε να πείσεις τον εαυτό σου να βγει έξω και να τρέξει (ή να περπατήσει/τρέξει) για μόλις 10 λεπτά. Οι πιθανότητες είναι ότι μόλις βγεις εκεί έξω θα νιώσεις καλύτερα και θα θέλεις να συνεχίσεις. Ένα 10λεπτο τρέξιμο έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία και τη διάθεσή σου.
3.Μην τα παρατάς επειδή έχασες μία μέρα τρεξίματος
Βγες έξω την επόμενη μέρα. Το να χάσεις ένα, ή ακόμα και δύο ή τρεις διαδρομές, δεν σημαίνει ότι ολόκληρος ο στόχος σου να ξεκινήσεις μια νέα ρουτίνα τρεξίματος έχει καταστραφεί.
4.Δεν χρειάζεται να τρέχεις γρήγορα όλη την ώρα
Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει. Πολλοί νέοι δρομείς πιστεύουν ότι πρέπει να βγουν εκεί έξω και να τρέξουν όσο πιο γρήγορα μπορούν, διαφορετικά δεν έκαναν καλή προπόνηση. Αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει σχεδόν πάντα σε τραυματισμούς και εξουθένωση. Ξεκίνα αργά και χτίσε ρυθμό σιγά σιγά. Μάθε να απολαμβάνεις πρώτα το τρέξιμο και πρόσθεσε την ταχύτητα αργότερα.
5. Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.
Εφαρμογές όπως το Strava, το RunKeeper και άλλοι ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνεις παρακινημένος, αλλά έχουν μειονεκτήματα. Είναι εύκολο να δεις τι κάνουν οι άλλοι και να αποθαρρύνεσαι επειδή τους βλέπεις να τρέχουν μακρύτερα και ταχύτερα από εσένα, κάτι που μπορεί να είναι απογοητευτικό και να σε κάνει να τα παρατήσεις. Από την άλλη πλευρά, κινδυνεύεις να πέσεις στην παγίδα σύγκρισης και να καταλήξεις να πιέζεις τον εαυτό σου περισσότερο από ό, τι θα έπρεπε.
Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους δρομείς, ειδικά όταν ξεκινάς για πρώτη φορά. Δεν έχεις ιδέα ποια είναι η ιστορία τους ή ποιοι είναι οι στόχοι τους. Κάνε ό, τι μπορείς με αυτό που έχεις ξεκινώντας από εκεί που βρίσκεσαι και προχώρησε με ρυθμό που αισθάνεσαι υγιής και καλά με τον εαυτό σου.
Πηγή: runningmagazine.ca