JUST THINK ABOUT IT
Το άγχος και η συναισθηματική φόρτιση μπορούν να έχουν τρομακτικές επιπτώσεις στην διατροφή μας. Σκέψου αυτό το, λίγο-πολύ γνώριμο, σενάριο: κάτι μας έχει ενοχλήσει μέσα στην μέρα, η διάθεσή μας έχει χαλάσει, και το βράδυ βρίσκουμε τον εαυτό μας στον καναπέ, να τρώμε ασυναίσθητα μια σακούλα πατατάκια. Αν έχεις βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση και – ακόμα χειρότερα – αν αυτό είναι ένα μοτίβο που βλέπεις πως επαναλαμβάνεται συχνά, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν.
Βρες την πηγή του προβλήματος
Το να φας υπερβολικά έπειτα από μια κακή μέρα στην δουλειά ή έναν καυγά με αγαπημένο σου πρόσωπο είναι και τα δύο μεμονωμένες περιπτώσεις, και εξηγούνται εύκολα. Η ασυναίσθητη υπερκατανάλωση φαγητού, όμως, μπορεί να προκύπτει και από χρόνια προβλήματα. Οι αγχώδεις διαταραχές, τα προβλήματα διαχείρισης θυμού και η κατάθλιψη είναι συχνοί φταίχτες. Ζήτησε από τον γιατρό σου να προτείνει τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων, είτε μέσω ψυχοθεραπείας, είτε μαθημάτων διαχείρισης στρες και γυμναστικής. Οι επιλογές για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα που επηρεάζουν την διατροφή σου είναι πολλές. Αρκεί να αναγνωρίσεις το πρόβλημα.
Αναρωτήσου για ποιον λόγο τρως
Καθώς πηγαίνεις προς το ψυγείο, κάνε στον εαυτό σου μια απλή ερώτηση: “Πεινάω;” Είναι εξαιρετικά εύκολο να αρχίσεις να τρως χωρίς λόγο, αλλά αυτή η ερώτηση μπορεί να σε σταματήσει – ή έστω να σε κάνει να αναγνωρίσεις το κίνητρό σου. Στην καλύτερη περίπτωση, θα διαπιστώσεις ότι δεν είσαι πεινασμένος και θα απομακρυνθείς. Στην χειρότερη, έχοντας επίγνωση ότι χρησιμοποιείς το φαγητό σαν μέσο διαχείρισης των συναισθημάτων σου, μπορείς να κάνεις πιο καλές επιλογές.
Άλλαξε τις προτιμήσεις σου
Αν δεν έχεις στο σπίτι σου μια τεράστια σακούλα πατατάκια, τότε δεν θα φας πατατάκια. Κι αυτό είναι το πρώτο βήμα προς μια καλύτερη διατροφή, μιας και τα επεξεργασμένα σνακ μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Αν νιώθεις πως χρειάζεσαι ένα αλμυρό σνακ, επίλεξε ποπ κορν (με αλάτι και λάδι μόνο, όχι με βούτυρο). Θα σου παρέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, πολύτιμα αντιοξειδωτικά, και όλα αυτά με λιγότερες θερμίδες. Αν, πάλι, τα καταπιεσμένα συναισθήματα σου φέρνουν όρεξη για κάτι πιο γλυκό, να θυμάσαι πως η υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα διάφορων ψυχικών ασθενειών, όπως της κατάθλιψης. Για να το καταπολεμήσεις αυτό, φρόντισε να έχεις εύκολη πρόσβαση σε φρούτα, στο σπίτι και στην δουλειά.
Διάλεξε τρόφιμα που καταπολεμούν το στρες
Δεν είναι τυχαίο που όταν νιώθουμε άσχημα, μας λένε να πιούμε ένα ζεστό τσάι. Το πράσινο και το λευκό τσάι περιέχουν αντιοξειδωτικά αλλά και ένα χρήσιμο αμινοξύ, την L-Θεανίνη, η οποία ελαττώνει το στρες. Αν σε πιάνει η όρεξη αργά το βράδυ, προτίμησε τα μαύρα κεράσια, που αυξάνουν τα επίπεδα μελατονίνης και βοηθούν στον ύπνο. Παρομοίως, ο σολομός και άλλα ψάρια πλούσια σε λιπαρά ωμέγα-3 καταπολεμούν τα προβλήματα του ύπνου, και παίζουν ρόλο στην πρόληψη των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Φυσικά, αυτές δεν είναι ο μόνες μας επιλογές. Η μαύρη σοκολάτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά, όλα είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την καλή υγεία του μυαλού.
Για περιπτώσεις… ανάγκης
Αν ξέρεις πως έχεις την τάση να τρως υπερβολικά όταν βρίσκεσαι σε συναισθηματική φόρτιση, προετοιμάσου. Μια καλή λύση είναι να μην τρως φαγητό από το πακέτο. Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος να καταναλώσεις ακόμα περισσότερο, καθώς δεν θα μπορείς να σταματήσεις. Αντίθετα, ετοίμασε μικρά πακέτα με σνακ, σε λογικές μερίδες, χρησιμοποιώντας ξηρούς καρπούς, ποπ κορν και κομμάτια από λαχανικά. Μπορείς να κρατήσεις αυτά τα πακέτα για στιγμές έκτακτης ανάγκης, ή ακόμα και να τα κάνεις το σίγουρο σνακ της ημέρας σου, ώστε να μπορείς να ακολουθείς ένα σταθερό πρόγραμμα.
Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
Πηγή: www.iatronet.gr