Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όλοι οργανώνουμε τις γιορτινές μέρες και το πώς θα τις περάσουμε. Το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων είναι το «μεγάλο θέμα» και η αγωνία μας είναι πώς να συγκρατήσουμε τον εαυτό μας και να μην φάμε υπερβολικά και κυρίως ανθυγιεινά. Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι για να ξεφύγουμε από τα πολλά λίπη και τα βλαβερά συστατικά για την υγεία μας, χωρίς να στερηθούμε ούτε σε γεύση, ούτε σε φαντασία. Ας δούμε τρεις νόστιμες και υγιεινές συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας:

1. Ψητή γαλοπούλα με πορτοκάλι και καρότα

Αν και δεν είναι ελληνικό έθιμο, συνηθίζουμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι να σερβίρουμε γαλοπούλα. Δεν είναι όμως ανάγκη η γαλοπούλα μας να είναι γεμιστή, καθώς μπορούμε να την κάνουμε ψητή με συνοδευτικά λαχανικά όπως τα καρότα, ώστε να κερδίσουμε το 100% της γεύσης και να… χάσουμε μεγάλο ποσοστό από περιττές θερμίδες. Ας δούμε μια απλή συνταγή:

Θα χρειαστούμε:

2 κιλά γαλοπούλα
3 πορτοκάλια
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Μια χούφτα κοτσάνια θυμάρι, δύο ολόκληρα και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα
1 κουταλάκι γλυκού σόγια σος
2 φύλλα δάφνης
500 γραμμάρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μπαστουνάκια
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο μία με δύο ώρες πριν τη μαγειρέψουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβουμε τέσσερα κομμάτια από το ένα πορτοκάλι και στύβουμε το υπόλοιπο μαζί με ένα ακόμα ολόκληρο. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τον χυμό, το μέλι, τα φύλλα από το θυμάρι, τη σόγια και μαύρο πιπέρι.

Κάτω από την πέτσα της γαλοπούλας τοποθετούμε δύο κομμάτια πορτοκαλιού, από ένα φύλλο δάφνης και από ένα κοτσάνι θυμάρι και στις δύο πλευρές του στήθους. Κατόπιν με ένα κουταλάκι «γεμίζουμε» με το μείγμα του χυμού και αλείφουμε με το υπόλοιπο εξωτερικά. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί με τα λαχανικά γύρω γύρω και τοποθετούμε στο φούρνο για 30 λεπτά. Ελέγχουμε και ανακατεύουμε τα λαχανικά αν χρειάζεται, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο μόλις πάρει το επιθυμητό χρώμα και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο για συνολικά μιάμιση ώρα ψησίματος.

2. Ψητές πατάτες με πάπρικα

Διαφορετικές ψητές πατάτες φούρνου, με την πάπρικα να κάνει… όλη τη δουλειά!

Θα χρειαστούμε:

1,5 κιλό πατάτες
100 ml ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού καπνιστή πάπρικα
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, ενώ κόβουμε τις πατάτες στα τέσσερα ή στα έξι. Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τις τοποθετούμε σε ταψί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και την πάπρικα και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε το μείγμα να πάει παντού, χωρίς να μας πειράζει αν οι πατάτες «τρίβονται» ελαφρώς, καθώς αυτό θα είναι στο τέλος και το πιο νόστιμο κομμάτι! Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο για μία ώρα και 15 λεπτά, προσέχοντας μήπως οι πατάτες χρειάζονται γύρισμα.

3. Τρουφάκια με γιαούρτι μπλούμπερι

Με μόλις τρία συστατικά, υγιεινά και χωρίς καθόλου προσθήκη ζάχαρης, το γλυκάκι των Χριστουγέννων είναι το τρουφάκι με γιαούρτι μπλούμπερι.

Θα χρειαστούμε για περίπου 20 τρουφάκια:

Μισό σακουλάκι νιφάδες μαύρης σοκολάτας
Μισό κεσεδάκι γιαούρτι με γεύση μπλούμπερι
3 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε τις νιφάδες της σοκολάτας σε μπολάκι και το τοποθετούμε στον φούρνο μικροκυμάτων, ώστε η σοκολάτα μας να λιώσει. Αφού κρυώσει για 5 λεπτά, την αναμειγνύουμε σιγά σιγά με το γιαούρτι και στη συνέχεια πλάθουμε τα τρουφάκια. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 25 λεπτά ώστε να σφίξουν και κατόπιν τα «βουτάμε» στο κακάο πριν τα τοποθετήσουμε στα πανέμορφα χριστουγεννιάτικα χαρτάκια τους.


Πηγή : epithimies.gr