Τι εννοείς πως δεν περιμένεις πώς και πώς τις διακοπές των Χριστουγέννων;
Νιώθεις να χάνεις το οξυγόνο ψάχνοντας τα τέλεια δώρα, πηγαίνοντας αναγκαστικά όπου σε καλούν και όταν προσποιείσαι σε κάθε ποστ στο facebook πόσο ανυπομονείς για τις γιορτές; Δυστυχώς, αργεί ακόμα η μέρα που θα ξυπνήσεις και θα είναι καλοκαίρι.
Δες τι μπορείς να κάνεις για να περάσεις πιο όμορφα τις γιορτινές μέρες.
1.Κράτησε ένα ημερολόγιο για το πόσο συχνά θα ‘’πρέπει’’ να συμμετέχεις σε έθιμα των ημερών και μετά σκέψου μήπως δεν το κάνεις.
Ο κλινικός ψυχολόγος Ryan Hower λέει ότι: “Πολύ άνθρωποι νιώθουν να πιέζονται από αυτά που ‘πρέπει’ να κάνουν στις διακοπές.” Σημειώνει ακόμα ότι είναι αλήθεια ότι οι γιορτές μπορούν να μας ‘κρατήσουν όμηρο’. Δώσε σημασία πόσο συχνά σκέφτεσαι τι ‘πρέπει’ να κάνεις και η συμβουλή του ψυχολόγου είναι: “Αν πιάνεις συχνά τον εαυτό σου να λέει ‘πρέπει’, κάνε ένα βήμα πίσω και πες ‘Τι θέλω να κάνω’;”
Προφανώς, αυτό δεν είναι εφικτό πάντα μιας και υπάρχουν και παραδόσεις λιγότερο διαπραγματεύσιμες, όπως η επίσκεψη στους γονείς σου. Ο ψυχολόγος λέει ότι αν παρά ταύτα, τα έθιμα των διακοπών έχουν αρχίζει να μοιάζουν σαν υποχρέωση, δεν είναι ντροπή να ακυρώσεις μερικά ή να προσπαθήσεις να τα κάνεις πιο ευχάριστα.
Πώς θα σου φαινόταν το ‘staycation’; Δε ξέρεις τι είναι;
Αντί λοιπόν να μείνετε σπίτι, θα μπορούσες να διοργανώσεις ευχάριστες ολοήμερες δραστηριότητες και να κοιμάσαι μετά κανονικά στο σπίτι ή να επισκεφτείς την οικογένειά σου μαζί με την κολλητή σου.
2.Διάλεξε 3 πράγματα που οπωσδήποτε θες να κάνεις αντί να προσπαθείς να τα κάνεις όλα.
Η Vaile Wright, κλινική ψυχολόγος και διευθύντρια έρευνας και ειδικών προγραμμάτων του Αμερικανικού Συλλόγου Ψυχολόγων λέει ότι το να θέτεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πόσα πράγματα μπορείς να πιέσεις να κάνεις στο πρόγραμμά σου είναι ένα από τα πιο στρεσογόνα πράγματα των διακοπών.
Η Wright επισημαίνει: “Ξέχνα την λίστα με τα 25 διαφορετικά πράγματα που πρέπει να κάνεις για να νιώσεις τη μαγεία των ημερών. Αντ’ αυτού, κάνε μια λίστα με 3 πράγματα που οπωσδήποτε έχεις ανάγκη να κάνεις.” Μπορεί να θες να κάνεις εθελοντισμό ή χριστουγεννιάτικες βόλτες με τους φίλους σου, ο Wright προτείνει να θέσεις το top 3 σου και οτιδήποτε άλλο προλάβεις, να το έχεις σαν μπόνους.
3.Φτιάξε μια playlist στο κινητό σου για να κρατήσεις μακριά το στρες
Αν σου φαίνονται ατελείωτα τα ταξίδια και οι κουβέντες στα πάρτυ μοιάζουν να απορροφούν κάθε σου ενέργεια, δώσε το ελεύθερο στον εαυτό σου να βγει μόνο όταν το χρειάζεται. Ένα εξαιρετικό βοηθητικό εργαλείο είναι μια playlist με τραγούδια που μπορούν να σου φτιάξουν τη διάθεση ή να ηρεμήσεις – αναλόγως με το τι έχεις ανάγκη.
Το να καταφέρεις να ηρεμήσεις από τις σκέψεις σου (και με αγαπημένα τραγούδια) ίσως είναι αρκετό για να αποφορτιστείς και ο ψυχολόγος τονίζει ότι: “Πιο συχνά οι άλλοι άνθρωποι δεν παρατηρούν τι κάνεις, είναι ΟΚ να παίρνεις λίγο τον χρόνο σου.“
4.Γίνε πιο ευέλικτος με τις γιορτινές συγκεντρώσεις.
Αυτή είναι η απάντηση του ειδικού σε αυτό το οικείο αίσθημα του ξαφνικού φόβου που μπορεί να νιώσεις για το πάρτυ που ανυπομονούσες ένα μήνα πριν. Ο Hower λέει ότι πρέπει να αντικαταστήσεις τη φράση ‘θα προσπαθήσω να έρθω’ με το ‘θα ήθελα πολύ να προσπαθήσω να έρθω’.
5.Εντόπισε μια στιγμή που ενώ όλα πήγαιναν στραβά, εσύ είχες περάσει υπέροχα.
Οι διακοπές των γιορτών μπορεί να είναι εξαιρετικά αγχωτικές όταν αναμένεις να ξαναβιώσεις αξέχαστες αναμνήσεις και να δημιουργήσεις νέες απίθανες. Ο ψυχολόγος σχολιάζει ότι: “βάζουμε ψηλά τον πήχη, όμως οι επιτηδευμένες καλές στιγμές σπάνια λειτουργούν.”
Πριν γίνεις ο οικοδεσπότης σε ένα πάρτυ, σύστησε το άτομο που θα σε συνοδεύει στην οικογένειά σου ή κάνε κάτι άλλο που να μην σε φρικάρει. Θυμήσου μια στιγμή που ενώ όλα έμοιαζαν χάλια, εσύ πέρασες υπέροχα. Αυτό θα σου θυμίζει κάθε φορά πως τίποτα δε χρειάζεται να είναι τέλειο για να είναι καλό.
6.Έχε εύκαιρη μια βαθιά ανάσα για τη στιγμή που θα σε ρωτήσουν γιατί είσαι single.
Η Wright επισημαίνει ότι το στρες μπορεί να επιταχύνει την αναπνοή σου, σε αντίθεση με τις βαθιές ανάσες που μπορούν να σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις – ειδικά όταν σε ρωτάνε γιατί δεν έχεις ακόμα δεσμευτεί.
Η Mayo Clinic προτείνει να εισπνέεις βαθιά από τη μύτη μέχρι να νιώσεις πως γεμίζεις την κοιλιά σου, ενώ ταυτόχρονα εστιάζεις στο να κινήσεις το στομάχι σου και όχι το στήθος σου με την αναπνοή σου και μετά εκπνέεις από τη μύτη. Η Wright σχολιάζει ότι μπορείς να πειραματιστείς με το πόσο θα διαρκούν οι ανάσες σου, βάση του τι σε ηρεμεί.
7.Προγραμμάτισε τον ελεύθερο σου χρόνο σα να είναι ραντεβού στο γιατρό.
Ο expert τονίζει: “Μπορεί τεχνικά να είσαι σε διακοπές από τη δουλειά, αλλά το να προσπαθείς να οργανώσεις ένα πάρτυ, να αγοράσεις δώρα και να φτιάξεις γιορτινά γεύματα μπορεί πραγματικά να δημιουργήσουν ένα αρκετά στρεσογόνο περιβάλλον.” Γράψε στο ημερολόγιο σου σα ραντεβου την ώρα που θες να δεις την αγαπημένη σου σειρά ή να ξαπλώσεις ή οτιδήποτε άλλο σε χαλαρώνει και αφοσιώσου στο να είσαι συνεπής όπως θα ήσουν με τα ραντεβού σου.
8.Αναγνώρισε πως το γεύμα των διακοπών είναι ένα γεύμα σαν όλα.
Από τη μία, το φαγητό των διακοπών μπορεί να είναι αρκετά νόστιμο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να του αντισταθείς (και οι συγγενείς κλασσικά να επιμένουν γιατί δεν υποκύπτεις). Από την άλλη, υπάρχει η πίεση να μη τα κάνεις θάλασσα με ένα γεύμα μόνο – ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Προσπάθησε να τα ξεχάσεις όλα αυτά και να κάνεις ό,τι κάνει το μυαλό και το σώμα σου να αισθάνεται καλύτερα.
Η Wright λέει ότι όλα έχουν να κάνουν με τη διατήρηση της ισορροπίας και το να μην αυτό–μαστιγώνεσαι. Μια μέρα δεν πρόκειται να καταστρέψει τις διαιτητικές σου συνήθειες, ανεξαρτήτως πόσες πατάτες έφαγες.
9.Διέγραψε τα στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας από τον υπολογιστή και το κινητό σου.
“Οι ανησυχίες σχετικές με τα χρήματα είναι ιδιαίτερα αυξημένες κατά τη διάρκεια των γιορτών”, λέει η ψυχολόγος. Αν γενικά ψωνίζεις αρκετά, έπειτα το να αγχώνεσαι για το πόσα χρήματα θα ξοδέψεις είναι το κάνει ακόμα δυσκολότερο να χρησιμοποιήσεις σοφά τα χρήματα σου. Σβήσε τα αποθηκευμένα στοιχεία από τις συσκευές σου. Μετά από αυτό, τα λίγα παραπάνω λεπτά που χρειάζονται για να βγάλεις την κάρτα από το πορτοφόλι σου μπορεί να σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι πραγματικά χρειάζεσαι.
10.Απέκτησε επαφές με κάθε μέλος της οικογένειας που διαφωνείς πριν τους δεις από κοντά.
Οι μέρες των διακοπών, όπου οι συναντήσεις αυξάνονται είναι ο καλύτερος χρόνος να λύσεις όλες τις διαφωνίες σου. Ο Howes λέει ότι: “Μπορείς να τον προσεγγίσεις και να του πεις ‘’Θα ήθελα να σιγουρευτώ πως όλα είναι καλά πριν ξανά βρεθούμε.” Μπορεί να είναι τρομακτικό αλλά αξίζει τον κόπο.
Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και σε κάποια κατάσταση που δε λύνεται εύκολα, όπως το να διαφωνείς με κάποιο μέλος της οικογένειας σου για την πολιτική. Μπορείς να εξηγήσεις ότι και οι δύο απολαμβάνετε τις διακοπές, οπότε νομίζεις ότι θα ήταν καλύτερο να μη μιλάτε για τις ειδήσεις αλλά για κάποιο πρόσφατο ταξίδι σας. . Ο Howes λέει: “Δώσε ασφαλείς επιλογές θεμάτων.”
11.Αν πραγματικά ανησυχείς για το πώς να διαχειριστείς τις διακοπές, κανόνισε ένα ραντεβού με ψυχολόγο.
Μερικές φορές αυτές οι μέρες του χρόνου αποσιωπούν πολλές οδυνηρές αναμνήσεις και συναισθήματα που ξεπερνούν το συνηθισμένο στρες των διακοπών και καταλήγουν σε άγχος και κατάθλιψη. Ο Howes λέει ότι: “Είναι σκληρό όταν ενώ έχεις κάτι θάψει, σου επιτίθεται ξαφνικά τις μέρες των γιορτών.”
Αν έχεις ήδη κάποιο ψυχολόγο, σίγουρα σου έχει δώσει χρήσιμα εργαλεία για να αντιμετωπίσεις αυτά τα συναισθήματα. Ωστόσο, αν δεν έχεις το να δεις κάποιον, μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητικό. Μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να βρεις τώρα μέσα στις γιορτές, αλλά μετά το πρώτο σας ραντεβού, θα νιώσεις ξαφνικά καλύτερα και πιο ανακουφισμένος.
Πηγή: self.com
Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου