Σου έχουμε ετοιμάσει μερικές γρήγορες λύσεις για τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που ίσως αντιμετωπίσεις στο τρέξιμο, Runster.
- Τρέχεις πολλά χιλιόμετρα, αρκετά νωρίς.
Επιστρέφεις από τραυματισμό; Τώρα είναι η ώρα να πας σιγά- σιγά για να παραμείνεις υγιής. Ακολούθησε τον κανόνα του 10% αύξηση της χιλιομετρικής απόστασης κάθε εβδομάδα.
- Δεν αναπληρώνεις σωστά.
Μετά από μία σκληρή προπόνηση φάε ένα σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες. Στη συνέχεια ένα γεύμα με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες για την ανοικοδόμηση των μυών.
- Παραλείπεις το αντηλιακό.
Έως και 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο είναι καλό. Από το σημείο αυτό και μετά θα πρέπει να βάζεις αντηλιακό ακόμα και όταν έχει συννεφιά.
- Αγνοείς την ενδυνάμωση του κορμού σου.
Οι συμμετέχοντες μιας έρευνας που εκτελούσαν ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυρήνα 4 φορές την εβδομάδα και για συνολικά 6 εβδομάδες, έτρεξαν τα 5 χιλιόμετρα 30 δευτερόλεπτα καλύτερα από αυτούς που δεν έκαναν.
- Ξεκινάς τον αγώνα πολύ γρήγορα.
Το να κρατηθείς πίσω δεν θα καταστρέψει τις ελπίδες σου για ατομικό ρεκόρ. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ρολόι GPS ώστε να ξέρεις τον ρυθμό σου. Ιδανικά ρύθμισέ το να χτυπάει κάθε ένα χιλιόμετρο.
- Είσαι ο γιατρός του εαυτού σου.
Πολλές φορές προσπαθείς να ξεπεράσεις ένα τραυματισμό με πάγο και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Εάν έχεις πόνο για πάνω από 3 ημέρες καλό θα ήταν να προγραμματίσεις μία συνάντηση με το γιατρό σου.
- Παρακάμπτεις τις διατάσεις.
Το να μην κάνεις διατάσεις πριν το τρέξιμο δεν είναι τόσο σφάλμα όσο το να μην κάνεις διατάσεις μετά το τρέξιμο. Είναι σημαντικό να κάνεις στατικές διατάσεις ώστε να επαναφέρεις το μήκος των μυών στην αρχική κατάσταση.
- Δεν κοιμάσαι αρκετά.
Μελέτες δείχνουν ότι λίγες ώρες ύπνου συνδέονται με προβλήματα στην αποκατάσταση αλλά και στην πνευματική σου διαύγεια.
- Δεν ξεκουράζεσαι ποτέ.
Η υπερβολική προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε μία σειρά προβλημάτων από τραυματισμούς μέχρι απώλεια των κίνητρων. Κάθε πρόγραμμα προπόνησης θα πρέπει να έχει μία ημέρα ανάπαυσης συν δύο με τρεις ημέρες εύκολης προπόνησης την εβδομάδα για να ισορροπεί με τις πιο σκληρές προπονήσεις.
- Προσπαθείς να τα φτιάξεις όλα.
Υπάρχουν πολλές συμβουλές για το πώς να γίνεις καλύτερος δρομέας, αλλά προσπάθησε να επικεντρωθείς σε αυτό που είναι διαχειρίσιμο. Θυμήσου: πιθανόν να άρχισες το τρέξιμο για να αισθάνεσαι καλύτερα και όχι για να αγχώνεσαι.
Πηγή: RUNNER’S WORLD