Όταν αποφασίσεις να αρχίσεις το τρέξιμο Runster, πιθανόν να έχεις μεγάλα όνειρα γι’ αυτό που ακούς ως “runner’s high” και υψηλούς στόχους. Αφού ξεκινήσεις όμως, μπορεί να αντιμετωπίσεις διάφορα ενοχλητικά θέματα όπως φουσκάλες, ερεθισμούς ή κράμπες στα πόδια. Αν προετοιμαστείς σωστά και ξέρεις πώς να διαχειριστείς τυχόν δύσκολες καταστάσεις, τότε σίγουρα μπορείς να γίνεις επιτυχημένος δρομέας.
Εδώ σου παρουσιάζουμε κάποιες δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσεις όταν βάλεις το τρέξιμο στην καθημερινότητά σου και πώς να τις μετατρέψεις σε απλές – και ίσως πιο χαρούμενες – διαδικασίες.
- Έχεις μπερδευτεί με τον εξοπλισμό.
Πιθανόν γνωρίζεις ότι χρειάζεσαι ένα ζευγάρι καινούργια running παπούτσια όταν ξεκινάς το τρέξιμο. Αλλά η βόλτα σου για shopping μπορεί γρήγορα να αποβεί μπερδευτική ή και απογοητευτική όταν αρχίσεις να βλέπεις πληθώρα ρούχων, gel και ειδικών gadgets. Μην πανικοβληθείς! Το μόνο που χρειάζεσαι για αρχή είναι τα βασικά: ένα ζευγάρι running παπούτσια που να εφαρμόζουν σωστά στο πόδι σου, κάλτσες καλής ποιότητας κι καλό sports bra με υποστήριξη για τις γυναίκες. Μόλις έχεις μερικά χιλιόμετρα στα πόδια σου, αναβάθμισε το outfit σου, από τα απλά μακό t-shirt ή τις απλές φόρμες, σε πιο τεχνικά tees, shorts και κολάν και εξέτασε εφαρμογές/apps για τρέξιμο με GPS, για να μετράς τα χιλιόμετρα και το ρυθμό σου. Μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από το κατάστημα που επισκέπτεσαι. Οι πιο πολλοί πωλητές γνωρίζουν αρκετά και μπορεί να είναι και οι ίδιοι δρομείς που θα σε συμβουλέψουν τι να πάρεις ανάλογα με τους στόχους σου.
- Πώς θα τρέξεις την απόσταση (και ποια θα είναι η απόσταση).
Πριν ακόμα κάνεις το πρώτο βήμα από την πόρτα του σπιτιού σου, ίσως νιώσεις μπερδεμένος για το πόσο γρήγορα και πόσο μακριά θα πας. Θα τρέξεις 2 χιλιόμετρα σήμερα και 4 αύριο; Θα πας χαλαρό τρέξιμο ή μέχρι εξαντλήσεως; Αν νομίζεις ότι όλα είναι απλά και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τρέχεις είσαι λάθος. Πρέπει να έχεις ένα πλάνο ώστε να αποφύγεις τραυματισμούς ή, ακόμα χειρότερα, να απογοητευτείς και να σταματήσεις το τρέξιμο. Ξεκίνα αργά, με λίγα χιλιόμετρα τις πρώτες μερικές εβδομάδες, και αύξησε την απόσταση όταν θα είσαι έτοιμος. Ή κατέβασε ένα πρόγραμμα 5 χιλιομέτρων για ακριβή και καθημερινή κατεύθυνση. Απλά να θυμάσαι ότι ο αργός και σταθερός ρυθμός θα σε βοηθήσει να τερματίσεις με επιτυχία τον πρώτο σου αγώνα.
- Η «γλώσσα» των δρομέων.
Δεν θα πίστευες ποτέ ότι χρειάζεσαι ένα ολοκαίνουργιο λεξικό όταν ξεκινάς τρέξιμο – εξάλλου τι παραπάνω θα έπρεπε να ξέρεις πέρα από τις λέξεις περπάτημα, τρέξιμο και jogging; Στην πορεία συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν ένα σωρό όροι και ορολογίες γύρω από το τρέξιμο που, παρόλο που ακούγεται λίγο δύσκολο στην αρχή, θα σε βοηθήσουν να προπονηθείς καλύτερα και εξυπνότερα. Stay tuned στο Runster.gr και διάβασε άρθρα ώστε να εξοικειωθείς με την ορολογία, όπως, fartlek, tempo run, splits, and pick ups. Όχι μόνο θα μάθεις για νέες τεχνικές αλλά θα ακούγεται και αρκετά εντυπωσιακό την επόμενη φορά που θα λες στους φίλους σου για το νέο σου χόμπυ.
- Οι πόνοι (οι φουσκάλες, το πιάσιμο κλπ).
Το τρέξιμο θα σε κάνει πιο δυνατό αλλά στην αρχή μπορεί να αντιμετωπίσεις κάποιες ενοχλήσεις. Φουσκάλες, πόνους στις κνήμες, κράμπες και μια λίστα από ενοχλήσεις ή πόνους που κανείς δεν θέλει όταν ξεκινάει το τρέξιμο και πόσο μάλλον για να συνεχίσει όταν αυτά συμβούν. Μην ανησυχείς καθώς υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να αντιμετωπίσεις και να ξεπεράσεις τέτοιου είδους θέματα. Εξοπλίσου με κατάλληλα running παπούτσια που να ταιριάζουν στο δικό σου πόδι, με ειδικές ποιοτικές κάλτσες για την πρόληψη από τις φουσκάλες, δοκίμασε πούδρα και κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης για τις γάμπες. Χτίσε τα χιλιόμετρα σου αργά και κάνε διατάσεις μετά από κάθε προπόνηση για να κρατάς τον πόνο μακριά, δοκίμασε διαλειμματικά τρέξιμο-περπάτημα για να βοηθήσεις τους πνεύμονές σου να δυναμώσουν και σιγουρέψου ότι έχει περάσει 1 ώρα από το τελευταίο σνακ και 2 με 3 ώρες από το κυρίως γεύμα.
- Νιώθεις σαν να είναι τόσο δύσκολο.
Αν είσαι εντελώς νέος στο τρέξιμο, ίσως σου φανεί κάπως δύσκολο στην αρχή. Πολύ δύσκολο. Πάρα πολύ δύσκολο. Ο πόνος ή η εξάντληση ίσως σε κάνουν να παραιτηθείς αλλά να ξέρεις ότι θα γίνει πιο εύκολο. Ειλικρινά! Θα πρέπει να ξεκινήσεις αργά και να πάρεις το χρόνο σου μέχρι να αυξήσεις την απόσταση. Στην αρχή, τρέξε 2 φορές την εβδομάδα μέχρι να σταματήσεις να νιώθεις τόσο δύσκολα και να αρχίσεις να νιώθεις πραγματικά ωραία. Συνέχισε σταδιακά, για να νιώσεις την ευφορία του δρομέα!
Πηγή: WOMENS RUNNING
Επιμέλεια/μετάφραση: Μιχάλης Καραγιώργος, Γυμναστής, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ