O μέσος όρος που χτυπάει μια καρδιά σε μία διάρκεια ζωής είναι 2,5 δισεκατομμύρια φορές, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Αν κάνεις τη διαίρεση, αυτό σημαίνει 100.000 φορές τη μέρα, προωθώντας περίπου 2000 γαλόνια αίματος.

Η καρδιακή σου συχνότητα λέει τον ακριβή αριθμό που χτυπάει η καρδιά σου ανά λεπτό. Και, παρά το γεγονός ότι αυτός ο αριθμός δεν είναι τόσο οικείος σε σένα όπως ο αριθμός του βάρους σου ή της αρτηριακής σου πίεσης, είναι πολύ σημαντικός. Και αυτό γιατί η καρδιακή συχνότητα που έχεις στην ηρεμία λέει πολλά για τη λειτουργία της καρδιάς σου.

Η καρδιακή συχνότητα σε ηρεμία αναφέρεται σε έναν αριθμό που λέει πόσες φορές χτυπάει η καρδιά σου όταν ΔΕΝ ασκείσαι, πχ. όταν χαλαρώνεις, είσαι ξαπλωμένος και ήρεμος. Η καρδιακή σου συχνότητα είναι χαμηλότερη όταν κοιμάσαι ή όταν δεν κάνεις τίποτα και αυξάνεται με τη σωματική δραστηριότητα.Ποια είναι η φυσιολογική τιμή της καρδιακής συχνότητας σε ηρεμία;

Φυσιολογικό εύρος τιμών είναι μεταξύ 60 και 100 χτύπων ανά λεπτό. Ο Kate Traynor, M.S., R.N., διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νόσων στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης, λέει ότι είναι σημαντικό να βρίσκονται μέσα σε αυτό το όριο οι παλμοί σου όταν βρίσκεσαι σε ηρεμία, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να δουλεύει ‘σκληρά’ η καρδιά σου, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.

Ποια είναι η αργή και ποια η γρήγορη καρδιακή συχνότητα;

Η καρδιακή συχνότητα που κυμαίνεται από 100 παλμούς και πάνω ανά λεπτό, λέγεται ταχυκαρδία. Μπορεί να αναπτύξεις υψηλή καρδιακή συχνότητα εξαιτίας πολλών λόγων: πυρετός, ανεμία, αφυδάτωση, σωματική ή ψυχολογική ένταση, τα οποία πυροδοτούν την απελευθέρωση της fight-or-flight (αντίδραση του ανθρώπου σε καταστάσεις στρες, να πολεμήσει ή να φύγει) ορμόνης, της αδρεναλίνης. Ο Traynor λέει: ‘η αδρεναλίνη είναι όπως η βενζίνη στη φωτιά για την καρδιακή συχνότητα και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα – τα πάντα από λιποθυμικές τάσεις σε πιο σοβαρά θέματα, όπως θρόμβους στο αίμα που οδηγούν σε εγκεφαλικό επεισόδιο, ή ενδεχομένως σε καρδιακή ανεπάρκεια’.

Μία μελέτη του 2010 βρήκε ότι άνθρωποι με καρδιακή συχνότητα ηρεμίας στους 84 παλμούς η παραπάνω ανά λεπτό κατά τη διάρκεια πέντε ετών είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλότερες καρδιακές συχνότητες σε ηρεμία.

Από την άλλη, μία καρδιακή συχνότητα σε ηρεμία που κυμαίνεται από 60 παλμούς και κάτω ανά λεπτό, λέγεται βραδυκαρδία και μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια αιματικής ροής προς τον εγκέφαλο.

Μία αφύσικα χαμηλή καρδιακή συχνότητα μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως: αίσθηση κόπωσης, ζαλάδας, ναυτίας, ακόμα και να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων’, λέει ο Suneet Mittal, M.D, FHRS, της Κοινότητας Καρδιακού Ρυθμού.

Μπορεί να αναπτύξεις χαμηλή καρδιακή συχνότητα αν παίρνεις συγκεκριμένα φάρμακα, όπως βήτα-αναστολείς για υψηλή καρδιακή πίεση, ή φάρμακα για υποθυρεοειδισμό. Ηλεκτρικές ανωμαλίες στα μονοπάτια της καρδιάς μπορούν επίσης να χαμηλώσουν την καρδιακή σου συχνότητα.

Βέβαια, η χαμηλή συχνότητα σε ηρεμία δεν είναι πάντα κακό πράγμα. Οι αθλητές αντοχής -ας πούμε οι ποδηλάτες ή η δρομείς- μπορεί να έχουν και παλμούς της τάξης των 40 παλμών και κάτω ανά λεπτό.

Και, ενώ υπάρχουν εξαιρέσεις  -σε μερικές περιπτώσεις, η έντονη αθλητική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει την ‘καρδιά του αθλητή’, όπου η καρδιά μεγαλώνει σε μέγεθος μαζί με χαμηλή καρδιακή συχνότητα – γενικά είναι καλό για την καρδιά σου να χτυπάει χαμηλότερα, παρά υψηλότερα.

Χωρίς να το παρακάνεις, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις υγιή και χαμηλή καρδιακή συχνότητα σε ηρεμία. Η σύσταση, λέει ο Traynor, είναι να ενσωματώνεις στο πρόγραμμά σου και καρδιαναπνευστική άσκηση αλλά και βάρη στο πρόγραμμά σου για 150 λεπτά την εβδομάδα.Πώς μπορείς να βρεις την καρδιακή συχνότητα που έχεις σε ηρεμία;

Τα fitness trackers (ή activity trackers: ρολόγια, καρδιοσυχνόμετρα, ζώνες καρδιακών παλμών κλπ) μπορούν να είναι εντυπωσιακά ακριβή. Μία μελέτη του Stanford το 2017 βρήκε ότι 6 από τα 7 fitness trackers που δοκιμάστηκαν ήταν 95% ακριβή στη μέτρηση καρδιακής συχνότητας.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να βασίζεσαι πάντα στην τεχνολογία για τις μετρήσεις σου. ‘Ο καλύτερος τρόπος να βρεις την καρδιακή συχνότητα που έχεις σε ηρεμία είναι να μάθεις να παίρνεις τον παλμό σου από παλλόμενα σημεία, όπως στο λαιμό ή στον καρπό’, λέει ο Dr. Mittal.

Να πώς να το κάνεις: Τοποθέτησε τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο του χεριού σου στο λαιμό σου, δίπλα από τον λάρυγγά σου. Αν θες να τον βρεις από τον καρπό σου, τοποθέτησε 2 δάχτυλα ανάμεσα στο κόκκαλο και στον τένοντα, ψάχνοντας για την αρτηρία σου – που βρίσκεται στην πλευρά του καρπού σου που είναι κοντά στον καρπό σουΜόλις εντοπίσεις τον παλμό σου, μέτρησε τον αριθμό των χτύπων για 15 δευτερόλεπτα, έπειτα πολλαπλασίασε αυτόν τον αριθμό με το 4, προκειμένου να υπολογίσεις τους παλμούς σου ανά λεπτό, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Κι ενώ η καρδιακή σου συχνότητα μπορεί να διαφέρει, είναι σημαντικό να διατηρείς μία υγιή βασική συχνότητα. Μόλις εντοπίσεις ποια είναι αυτή για το δικό σου σώμα, τσέκαρέ την πού και πού. Αν αρχίσεις να παρατηρείς αλλαγές, καλό είναι να επισκεφτείς τον καρδιολόγο σου και να το δείτε, ειδικά αν αυτή συνεχώς πέφτει χαμηλότερη από τη φυσιολογική σου καρδιακή συχνότητα σε κατάσταση ηρεμίας ή αν έχεις συχνά επεισόδια ανεξήγητου γρήγορου χτυπήματος.

‘Αν ασκείσαι τακτικά, αλλά αρχίζεις να παρατηρείς ότι το σύνηθες πρόγραμμά σου απαιτεί περισσότερη προσπάθεια, ή αν σου κόβεται η ανάσα ή αν γενικά βλέπεις ότι κουράζεσαι πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό σου κατά τη διάρκεια της προπόνησης, είναι ώρα να επισκεφτείς έναν γιατρό’, λέει ο Traynor. Επίσης, μία ξαφνική αλλαγή στην καρδιακή σου συχνότητα – είτε επιβραδύνεται είτε επιταγχύνεται – θα πρέπει να σε απασχολήσει, προσθέτει ο Dr. Mittal says. Ο καρδιακός έλεγχος σε έναν γιατρό είναι απαραίτητος για όλους μας και θα πρέπει να γίνεται τακτικά.


Πηγή: runnersworld.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach