Η Louise Green είναι trainer με παραπάνω κιλά, ιδρύτρια του fitness προγράμματος “Body Exchange”, και συγγραφέας του “Big Fit Girl: Αγκάλιασε το σώμα που έχεις”. Εδώ μας λέει λίγα λόγια για το τι έμαθε έπειτα από χρόνια προσπαθειών με διάφορες δίαιτες.
Η επιδίωξη του ιδεαλιστικά λεπτού σώματος δεν είναι μια καθημερινή σκέψη των γυναικών που έχουν παραπάνω κιλάκια, αλλά και των γυναικών γενικότερα. Μεγάλο ποσοστό όλων των γυναικών αισθάνονται καθημερινά την πίεση για το τέλειο σώμα. Μία έρευνα του Glamour έδειξε ότι γυναίκες διαφορετικών κιλών και σωματικής διάπλασης είχαν κατά μέσο όρο 13 αρνητικές σκέψεις για το σώμα τους, μία για περίπου κάθε ώρα που ήταν ξύπνιες.
Σκεφτόμουν ότι αυτό ήταν το μονοπάτι για την υγεία, αλλά η αλήθεια απείχε πολύ από αυτό. Δεν ήταν μόνο η σωματική μου υγεία που υπέφερε, αλλά και η ανικανότητά μου να κολλήσω σε ένα “υγιεινό πλάνο”. Στη βάση όλων αυτών, η επιδίωξή μου είχε να κάνει στ’ αλήθεια με την αποδοχή: να αισθάνομαι μέρος της κοινωνίας που τυπικά επικροτεί το αδύνατο, το νέο και το αψεγάδιαστο. Κάποια στιγμή λοιπόν, αποφάσισα ότι εγώ είχα τελειώσει με τον τύπο αποδοχής της κοινωνίας και ακολούθησα το δικό μου μονοπάτι για την υγεία. Από τότε, δεν μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενη, υγιής και ελεύθερη. Τι ανακάλυψα;
- Οι δίαιτες δεν λειτουργούν.
Είναι λυπηρό ότι τα στατιστικά δείχνουν ότι η βιομηχανία της δίαιτας αξίζει πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο μόνο το 5 τοις εκατό των ανθρώπων που κάνουν δίαιτα χάνουν το επιθυμητό βάρος και το κρατάνε για πέντε χρόνια ή παραπάνω. Δεν υπάρχει άλλη βιομηχανία στον κόσμο που να “απογοητεύει” τόσους πολλούς ανθρώπους και να ανθίζει ταυτόχρονα τόσο πολύ οικονομικά.
- Η επιτυχία δεν μετριέται σε πόντους.
Η άσκηση έχει ατελείωτα οφέλη, περιλαμβάνοντας: καλύτερη σύσταση σώματος, καλύτερο ύπνο, περισσότερη ενέργεια, βελτιωμένη αυτοπεποίθηση, και ενισχυμένη υγεία, ωστόσο εσύ εστιάζεις πάντα στο νούμερο της ζυγαριάς για να κρίνεις τα οφέλη της. Έχω δει πολλούς ανθρώπους που λένε ότι τα το fitness πρόγραμμά τους “δεν λειτουργεί” απλώς και μόνο ο δείκτης της ζυγαριάς δεν μετακινείται. Όπως ακριβώς έκανα κι εγώ, αγνοούν όλα τα άλλα οφέλη της άσκησης και συχνά τα παρατάνε. Αυτός είναι ένας τυπικός κύκλος “σταμάτα-ξεκίνα” δίαιτας – άσκησης και το ότι δεν χάνεται βάρος ένας από τους βασικούς λόγους σταματήματος. Αντί να κοιτάς τους αριθμούς στη ζυγαριά, που δεν λένε και πολλά, μέτρησε την επιτυχία σου από το πόσο καλά και δυνατός/ή αισθάνεσαι.
- Η ζυγαριά θα σε αποπλανήσει.
Συχνά, όταν ξεκινούσα τις προσπάθειες να χάσω βάρος, πήγαινα στο γυμναστήριο και αντί να χάνω, έβαζα βάρος! Η σύσταση του σώματός μου άλλαζε καθώς έχτιζα μυϊκή μάζα και έχανα από λιπώδη ιστό, αλλά αντί να θεωρώ αυτές τις αλλαγές θετικές, ένιωθα ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, εξαιτίας του αριθμού που έβλεπα στη ζυγαριά.
- Η στερητική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές πρακτικές.
Όταν όλη την ώρα αναφερόμαστε σε έναν αριθμό στη ζυγαριά, αυτό μπορεί να γίνει εμμονική διαδικασία. Έχω υπάρξει σ’ αυτό. Υπήρχε περίοδος που ζυγιζόμουν το πρωί, με άδειο στομάχι, χωρίς ρούχα, αφού πήγαινα στην τουαλέτα ή μετά την προπόνηση. Θα δοκίμαζα τα πάντα προκειμένου να δω έναν μικρότερο αριθμό και αυτό όλο έγινε μια τρέλα. Όπως αναφέρει και το “Psychology Today”: “H δίαιτα που συνοδεύεται με συχνό και εμμονικό ζύγισμα, μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές. Σύμφωνα με μια πηγή, οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα έχουν 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές από ό,τι οι άνθρωποι που δεν κάνουν”. Το να εστιάζεις συνέχεια στο βάρος μπορεί να κάνει το φαγητό να θεωρείται εχθρός που πρέπει να αποφύγεις. Δεν είναι έτσι! Το φαγητό είναι το καύσιμο για το σώμα σου.
- Οι αθλητές χρειάζεται να τρώνε.
Χτες έκανα 75 χιλιόμετρα με το ποδήλατο και το προηγούμενο βράδυ λιμοκτονούσα, τόσο πολύ λες και δεν μπορούσα να συγκρατήσω την όρεξή μου. Είχα κάψει περίπου 2000 θερμίδες και το σώμα μου ζητούσα εναγωνίως αναπλήρωση. Όταν είσαι αθλητικός, θα πρέπει να ακολουθείς ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής, όχι μοντέλο στέρησης. Άκου το σώμα σου, όχι τη ζυγαριά.
- Το βάρος σου δεν έχει να κάνει με το πόσο αξίζεις.
Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι αν δεν πετύχουν το αδύνατο πρότυπο, η προσωπικότητά τους δεν αξίζει. Πρέπει να επαναπροσδιορίσεις το πόση αξία δίνεις σε κάποιους τύπους σωμάτων και πόση δε δίνεις σε άλλους. Το βλέπεις να συμβαίνει από την παιδική ηλικία ήδη, με το μπούλινγκ που δέχονται τα πιο υπέρβαρα παιδιά στο νηπιαγωγείο ακόμα, επηρεασμένα και από τα media της εποχή. Η αξία σου δεν μπορεί να καθοριστεί από τον αριθμό στη ζυγαριά σου, εκτός αν εσύ το αφήσεις να συμβεί. Κάθε σώμα έχει αξία.
Το να ηρεμήσω με το θέμα της ζυγαριάς με βοήθησε να μην τρελαίνομαι με το ζύγισμα, ανεβαίνοντας κάθε τρεις και λίγο. Ασχολήθηκα με αυτό που ήδη έχω, το σώμα που κουβαλάω και πώς να το κάνω πιο αθλητικό και υγιές μέσα από τους στόχους που του βάζω. Μου επέτρεψε να βρω μια ισορροπία στη διατροφή, να γίνω πολύ δυνατή σε αθλήματα και fitness, και να πιστέψω ότι αξίζω και μπορώ να καταφέρω αυτά που θέλω.
Πηγή: self.com
Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach